Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt tworzacy pliki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jacobson
Witam, mam takie pytanie... Otoz potrzebuje skonstruowac skrypt ktory dziala tak ze po wykonaniu zapytania do bazy jest dodawany rekord i po tym nastepuje automatyczne tworzenie strony internetowej .php lub .html ktora pobiera te dane z bazy mysql (na podstawie np unikatowego nr id). Teraz mam takie pytanie czy lepsze bedzie wykonanie takiego skryptu w czystym php czy moze wykorzystac do tego pythona lub inny jezyk?

Chodzi mi glownie o efektywność.

pozdrawiam
krowal
To nie jest tak że tworzy się oddzielny plik dla każdego rekordu smile.gif Robi się jeden skrypt, który wyciąga rekord o id podanym w parametrze url'a np www.mojastrona.com/article.php?id=123 wyciagasz w skrypcie article.php artykuł o id 123 i wyświetlasz go w postaci strony html. Na początek powinna ci taka informacja wystarczyć smile.gif
jacobson
ale to musi byc taki parametr jak podany przez $_GET np ten strona.pl?id=23. A jezeli chcialbym miec mozliwosc otworzenia strony o adresie strona.pl/arg1-arg2-arg3.php
to tak samo da rade tak czytac ?
ADeM
Zainteresuj się mod_rewrite.
jacobson
ok to mialbym jeszcze jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze rozumiem tongue.gif
jezeli mialbym zapytanie w stylu index.php?id=12345?site=aaaaa to wtedy includowac strone "szablon" ktory uruchamia skrypt w ktorym np mamy $zmienna = $_GET['id'], wyszukac takiego id w bazie danych i na tej podstawie uzupelnic strone.
Eldiane
Dokładnie tak smile.gif z tego co wywnioskowałem z twojej wypowiedzi właśnie tak to wygląda że pobierasz zmienną $id poprzez tablice GET, wiem deklaracja wygląda $id = $_GET['id'], następnie na $id wykonujesz wszystkie potrzebne operacje, pobieranie rekordów itp smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.