Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [OT] logowanie do bazy dostępnej dla konkretnych adresów IP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
uupah5
witam,
mam prośbę o podrzucenie pomysłu na obejście ograniczenia dostępu do bazy mysql. Baza jest postawiona na serwerze, który logowania do niej dopuszcza tylko z określonych adresów IP. Jednym z adresów jest moja stacja robocza. Jednak czasem jestem z laptopem w "terenie" i pracuję wtedy na zmiennym adresie IP.
Pytanie czy da się jakoś "stunelować" połączenia z laptopa poprzez stację roboczą.
Obecnie mogę albo połaczyć się z laptopa z serwerem poprzez ssh i pracować w kliencie mysql z linii komend albo połączyć się w trybie remote desktop ze stacją roboczą i pracować zdalnie na stacji roboczej. Drugie rozwiązanie najczęściej nie jest możliwe ze względu na szybkość połączenia.
Laptop pracuje pod kontrolą linux, stacja robocza najczęściej też, ale rozwiązanie może być też pod win.
Prosiłbym uprzejmie o podpowiedzi, mogą być hasłowe, resztę doszukam w googlach.
pozdrowienia
NEO.pl
Jesli to Twoj serwer (w sensie masz pelne prawa admina), postaw VPNa. Alternatywnie, moze np. stunel?
yevaud
najlatwiej tunelowaniem ssh

logujesz sie
ssh login@desktop -L 3306:hostbazydanych:3306
i zostawiasz

wtedy mozesz u siebie, z konsoli
mysql -u user -p -h 127.0.0.1
albo dowolnego oprogramowania logowac sie na na swoj komputer lokalny jakby byl baza danych
uupah5
@yevaud: przetestuję to rozwiązanie, wygląda na dokładnie to, czego potrzebuję.
zabawne, że rozwiązanie miałem pod ręką: man ssh

@NEO.pl: na serwerze produkcyjnym mogę instalować dodatkowy soft, jak nie będzie innego wyjścia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.