Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: diagram do sprawdzenia :)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
drjaco
witam tworze system obsługi zamówień, stworzyłem diagram związków encji i mam takie pytanie czy ten diagram jest ok?? proszę od odpowiedzi, dla zainteresowanych mogę przesłać plik sql bazy

http://img269.imageshack.us/i/dosprawdzenia.png/

uupah5
Cytat(drjaco)
witam tworze system obsługi zamówień, stworzyłem diagram związków encji i mam takie pytanie czy ten diagram jest ok?? proszę od odpowiedzi, dla zainteresowanych mogę przesłać plik sql bazy

ogólnie: nie jest ok.
popatrz sobie np tutaj, dla porównania: http://www.wordpress-templates-plugins.com...am-e-commerce-2
askone
Hej

Osobiście zmienił/rozszerzyłbym:
  • dodanie tabeli TypAdresu
  • Dodanie w tabeli Adres kolumny TypAdresu
  • Dodanie w tabeli Adres kolumny KlientId
  • Usunięcie z tabeli Klient kolumny AdresZamieszkaniaId
  • Usunięcie z tabeli Klient kolumny AdresDostawyId
  • W jakim celu w tabeli SzczegółyZamówienia trzymasz info o IDZamówienia? Przecież wystarczy wskazanie z tabeli Zamówienie poprzez SzczegółyZamówieniaId.

Poza tym coś mi nie pasuje z tymi zamówieniami i produktami. Przecież produkty powinny być dodane do sklepu/magazynu. Dopiero później jest Zamówienie, które może zawierać wiele produktów.

Po namyśle zrobiłbym tak:
Tabela: Zamówienie => bez zmian
Tabela: Zamówienie_Produkty => Kolumny: ZamówienieId, ProduktId, ewentualnie jeszcze Ilość
Tabela: Produkt => dodanie kolumny Opis/Szczegóły. Z reguły każdy produkt ma swój indywidualny opis wink.gif
Tabela: Szczegóły produktu => do usunięcia

Pozdrawiam
drjaco
Diagram wygląda teraz w ten sposób, jest robiony na podobe tego co podał uupah5

Uploaded with ImageShack.us

edit: askone modyfikować już nie chce bo to pociągnie za sobą zmiany w projekcie, a na to już nie mam czasu, muszę to aby udukomentować

Tabela: Zamówienie_Produkty => Kolumny: ZamówienieId, ProduktId, ewentualnie jeszcze Ilość
właśnie te dane są w tabeli szczególyzamowienia smile.gif

Tabela: Produkt => dodanie kolumny Opis/Szczegóły. Z reguły każdy produkt ma swój indywidualny opis wink.gif
tabela produkt posiada kolumne opis

Tabela: Szczegóły produktu => do usunięcia
tej tabeli nie ma, jest tabela szczegóły zamówienia
uupah5
Cytat(drjaco @ 6.04.2011, 14:25:25 ) *
Diagram wygląda teraz w ten sposób, jest robiony na podobe tego co podał uupah5

to ma być dla zabawy, na zaliczenie czy do produkcyjnej aplikacji?
jeśli to ostatnie, to problemów będzie masa. przykładowo, taki szczegół, jak za mała długość miasta i ulicy albo brak statusów dla kont/zamówień.
drjaco
na zaliczenie,

o długość znaków raczej się nie przejmuję, status jest dla zamówień, w tabeli zamówienie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.