Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Jak powinna wyglądać baza danych ze zdjęciami?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sweter
Witam,
mam taki problem:
w bazie muszę przechować zdjęcia z różnych grup (zdjęcia użytkowników, zdjęcia do artykułów i zdjęcia świeżo wgrane przez użytkownika). Wykombinowałem, że tabela wyglądała by tak:
1. id
2. nazwa_zdjecia
3. grupa (oznaczona nr 0, 1 lub 2)
4. id_dodatkowe

Nazwa zdjęcia byłaby oczywiście wygenerowana przez sha1().
Pole id_dodatkowe zawiera numer do powiązania z innymi tabelami. Może zawierać np. id_użytkownika lub id_artykułu.

I teraz pytanie: czy warto te wszystkie dane trzymać w jednej tabeli? Może lepiej zrobić 3 różne? Martwię się głównie o wydajność.
uupah5
Cytat(sweter)
w bazie muszę przechować zdjęcia z różnych grup (zdjęcia użytkowników, zdjęcia do artykułów i zdjęcia świeżo wgrane przez użytkownika). Wykombinowałem, że tabela wyglądała by tak:
1. id
2. nazwa_zdjecia
3. grupa (oznaczona nr 0, 1 lub 2)
4. id_dodatkowe

Nazwa zdjęcia byłaby oczywiście wygenerowana przez sha1().
Pole id_dodatkowe zawiera numer do powiązania z innymi tabelami. Może zawierać np. id_użytkownika lub id_artykułu.

I teraz pytanie: czy warto te wszystkie dane trzymać w jednej tabeli? Może lepiej zrobić 3 różne? Martwię się głównie o wydajność.

klasycznie postępując, powinieneś rozbić to na tabelę zdjęć, tabelę grup i tabelę relacji.
czasem świadomie łamie się kanon, robiąc strukturę nieznormalizowaną.

jakkolwiek byś nie postąpił, przy odpowiednim dobraniu kluczy, zacznij się zastanawiać co z wydajnością, jak będziesz miał przynajmniej kilkadziesiąt milionów rekordów.

ps dlaczego nazwa zdjęcia to _oczywiście_ sha1?
darko
IMO tu nie ma czego normalizować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.