Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: setki danych w jednym rekordzie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
TomJund
Witam, tworzę sobie bazę zawierającą dane generowane z pewnych urządzeń i na ich podstawie generuje wykresy z podsumowaniem pewnych pól. Problem w tym że maszyna generuje w ciągu jednego dnia kilkanaście tysięcy rekordów które zawierają między innymi pole Cause które chcę w oddzielnej tabeli podsumować dla danego dnia a wartość tego pola może przyjąć jedną z zakresu 1-400.
Dane źródłowe sobie pobieram, obrabiam i ładuję do tabeli np.:
src_table {
id int,
data date,
czas time,
cause int,
system char,
...... itd
}

Teraz muszę dla każdego dnia wrzucić do oddzielnej tabeli np. statystyka_table podsumowanie dla danego dnia czyli np
statystyka_table {
id int,
data date,
cause1 int,
cause2 int,
cause3 int,
........
}

ponieważ jednak wartości cause może być nawet 400 to tworzenie 400 kolumn wydaje mi się nierealne? Inna opcja to pobieranie podsumowania z src i zachowanie danych jako tablica (serialize) w statystykach ale musiałbym to robić w skryptach php a wolałbym tego uniknąć bo system generujący wykresy pobiera dane z mysql i nie mam możliwości jego edycji.

Możecie coś poradzić? Czy z Waszego punktu widzenia tworzenie 400 kolumn jest ok? Może jest inna możliwość?

#luq
a dlaczego nie obrócić tabeli statystyka_table?

statystyka_table
Kod
id | date | lp (liczba porządkowa/kolejność) | cause

Wtedy pobierasz te dane zapytaniem
  1. SELECT * FROM statystyka_table WHERE date = XXX
TomJund
myślałem żeby dla jednego dnia dodawać jeden rekord, jeżeli obrócę tabelę to dla jednego dnia będę miał kilkaset rekordów a na miesiąc zamiast 30 rekordów byłoby ~1200.
pmir13
Ale co złego jest w tworzeniu 1200 rekordów na miesiąc? W tej pierwszej tabeli jak sam napisałeś dostajesz kilkanaście tysięcy dziennie i jakoś działa.
Luq dobrze prawi, wsadzanie w numerowane kolumny wielu danych o tej samej strukturze to nie jest dobre wyjście. A wsadzanie do bazy serializowanych danych tym bardziej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.