Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dzielenie tesktu na tablice, limit znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lysy2005
Witam szanowne grono,
mam pytanie do was.

Mam teks:
  1. "Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym "

Chce go rozbić na tablice po limicie znaków.
NP: podaje limit 100 i chce otrzymać:
  1. (
  2. [0] => "Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym"
  3. [1] => "Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym"
  4. [2] => "Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym"
  5. [3] => "Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym"
  6. [4] => "Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym Treść tekstowa tekst o wszystkim i o niczym"
  7. )

Jest gotowa jakaś funkcja w php która mi to tak rozbije?
Szukałem i nic nie znalazłem co by automatycznie dało taki wynik.

Z góry dziękuje za pomoc.
Kookaburra
Dzień dobry.

Niech kolega zapozna się z funkcją str_split. Być może spełni ona podane wymagania.

Pozdrawiam,
K.
Hoku
  1. $array=(array)explode("[breakme]",wordwrap($text,100,"[breakme]",false));

ostatni parametr określa czy łamać słowa true łamie false nie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.