Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje Edycja Danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Reptile ReX
Mam takie pytanie, jeżeli skrypt zdefiniuje zmienną sesyjną np:

1. $_SESSION['klucz'] = 'blablablabla';

To czy zwykły użytkownik jest w stanie zmienić tą wartość ?
mat-bi
Nie, chyba, zę jest ona zależna dokładnie od usera (np. GET-em przesyłasz), jesli jednak korzystasz z bezpiecznych źródeł, user nie zmieni tej wartości.
Reptile ReX
Ok, dzięki chodziło mi głównie o to czy mogę bezpośrednio z sesji wysłać wszystko do bazy danych bez kolejnego filtrowania.
Z tego wychodzi, że jeżeli dane zostały już raz przefiltrowane i umieszczone w sesji, to przy zapytaniu nie potrzeba ich filtrować kolejny raz.
pyro
Cytat(Reptile ReX @ 15.05.2011, 12:07:58 ) *
Ok, dzięki chodziło mi głównie o to czy mogę bezpośrednio z sesji wysłać wszystko do bazy danych bez kolejnego filtrowania.
Z tego wychodzi, że jeżeli dane zostały już raz przefiltrowane i umieszczone w sesji, to przy zapytaniu nie potrzeba ich filtrować kolejny raz.

Zależy jak były wcześnej filtrowane. Jeśli nie uzyles przy dodawaniu do sesji mysql_real_escape_string() to przed dodaniem do bazy należy to zrobić. Poza tym zamiast zabezpieczać przy dodawaniu do sesji powinno się zabezpieczać przed dodaniem do bazy.
Reptile ReX
Przefiltrowałem dane mysql_real_escape_string oraz strip_tags
Lepiej mi raz przefiltrować dane sesyjne niż pamiętać później o tym przy zapytaniach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.