Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wejść na router?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
MateuszS
Witam, chcę wejść do ustawień mojego TP-Linka. Kiedyś robiłem to zwyczajnie wpisując adres bramy do przeglądarki, adres, hasło podkoszone od dostawcy i jest. Teraz mam założonego MikroTika i gdy wpisuję adres bramy zamiast na ustawienia routera wchodzi mi do logowania na MT. Chcę sobie parę portów przekierować ale kurcze nie mogę wejść na router... Z góry dzięki za pomoc.
trucksweb
sprawdzales 192.168.0.1 ? lub localhost ?
webdice
Rozumiem że masz MT przed TP-Linkiem. W jakim trybie działa MT? Jeśli jako Gateway, a na to wygląda, to musisz podać adres bramy która ustawiona jest dla MT.

Dla przykładu:

Kod
192.168.0.1 - TP-Link
192.168.1.1 - MT

Cytat(trucksweb @ 19.05.2011, 15:21:47 ) *
sprawdzales 192.168.0.1 ? lub localhost ?

Co ma localhost do zdalnego urządzenia?
MateuszS
Ja mam tak. PC->TPLINK -> MT -> ANTENA

http://192.168.1.1/ - dlugie wczytywanie i lipa z 0.1 tez blad wczytywania strony (zbyt dlugo nie odpowiada)
10.0.0.1 - MT

Ok chłopaki dzięki ale udało się, 10.0.0.2 to furtka do moich problemów ;] Mimo wszysto dzięki za próby, pomógł leci

EDIT !

Ok ale mam inny problem. Chcę przekierować port bo nie mogę tworzyć lobby w grze i nikt nie może się do mnie dołączyć biggrin.gif Na necie piszą że wystarczy odblokować jakiś port xxxx, odblokowuję go wg instrukcji, ale mimo to jest zablokowany. Sprawdzam to PFPortCheckerem. Nie wyłączałem routera jak coś. Powinno od razu odblokować je...
linx
Duża część tego typu urządzeń nie potrzebuje restartu.
Lecz pojawia się pytanie jaki masz adres ip od dostawcy publiczny czy prywatny??
Czy cały zakres portów jest dla Ciebie dostępny, co z tego że ty odblokujesz/przekierujesz jak może twój dostawca wycina te porty.
Co do otwierania itp. to lepiej przekierowywać dany port jeśli jesteś za natem, bo otworzenie niewiele może dać.
MateuszS
Właśnie kolega mi mówił że chyba jestem za NATem. Adresy mam przydzielane automatycznie. Tak mam w ustawieniach sieciowych.
Fifi209
Proste, sprawdź jaki adres IP jest przypisany dla MT, następnie wejdź na stronę typu: http://whatismyipaddress.com/ jeżeli adresy IP są takie same - znaczy że masz zewnętrzny IP
MateuszS
Ja mam zewnętrzny IP bo tak mam na umowie, nikt mi nie zajmuje kolejki na rapidzie, o to chodzi? Tylko nie wiem co ma zewnętrzny IP do mojego problemu z portami.
Fifi209
Cytat(MateuszS @ 20.05.2011, 11:38:55 ) *
Ja mam zewnętrzny IP bo tak mam na umowie, nikt mi nie zajmuje kolejki na rapidzie, o to chodzi?

Tak o to.
Cytat(MateuszS @ 20.05.2011, 11:38:55 ) *
Tylko nie wiem co ma zewnętrzny IP do mojego problemu z portami.

Po pierwsze zasugerowałem się postem kolegi wyżej. Poza tym, jeżeli nie miałbyś zewnętrznego ip "dla siebie" to byłoby o wiele łatwiej zrozumieć, że coś nie działa. W obecnej sytuacji, jeżeli nic nie wykombinujesz, możesz zawsze zadzwonić do usługodawcy i zapytać czy nie blokują/wycinają jakiś portów. wink.gif
MateuszS
Tak też zrobiłem, okazało się że mogą to zrobić zdalnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.