Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z połączeniem FIREBIRD
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
mambus
Witam serdecznie.

Troszeczkę naczytałem się w internecie - pomimo że o bazie Firebird nie ma zbyt wiele. Niestety, mam z tą bazą pierwszy raz do czynienia i jak to się mówi nie wiem 'czym' to ugryźć. Mianowicie: muszę połączyć się z poziomu serwera www z dwiema bazami: jedna mysql - tutaj nie ma żadnego problemu, łączę się i pobieram wybrane rekordy, ale...druga baza to firebird. Za nic nie mogę się połączyć.

Pojawia się komunikat:

Warning: ibase_connect(): Unable to complete network request to host "xxx.xxx.xx.x". Failed to establish a connection. in /xxxx/xxx/xxx/testowy/index3.php on line 6 Blad polaczenia

Oto struktura pliku odpowiedzialnego za połączenie...

1. <?php
  2. $bdnamekn='xxx.xxx.xx.x:G:\PRACA\Modul_cenowy\baza_danych.gbk';
  3. $bduserkn='SYSDBA';
  4. $bdpasskn='masterkey';
  5.  
  6. $dbh = ibase_connect($bdnamekn, $bduserkn, $bdpasskn);
  7. if(!$dbh)
  8. {
  9. die('Blad polaczenia');
  10. }
  11. ?>

Bardzo proszę Was o pomoc... naprawdę nie mogę nic wykombinować...
arecki
Albo xxx.xxx.xx.x jest z zakresu IPków wewnętrznych, albo masz jakiegoś firewalla który broni dostępu z zewnatrz, albo serwer firebirda nasłuchuje tylko na locahost.
mambus
Tak, muszę wykonać port forwarding.

Dlatego póki co postawiłem sobie apache na kompie.

Teraz tak, przy próbie wywołania połączenia, nie pokazuje się żaden komunikat - ani o błędzie, ani o powodzeniu - mam pustą, białą stronę....white screen of death.

Dlaczego ?

php.ini skonfigurowane...

1. <?php
  2. include_once("firebird/adodb.inc.php");
  3. $db=NewADOConnection('ibase');
  4. $db->Connect("localhost", "SYSDBA", "masterkey", $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/baza_danych.gbk");
  5. $arr = $db->GetArray("SELECT * FROM test");
  6.  
  7. if ($db===true) {
  8. echo "Prawidłowo połączyłem się z bazą danych";
  9. }
  10.  
  11. if ($db===false) {
  12. echo " Nie połączyłem się z bazą danych.";
  13. }
  14. echo "<pre>"; print_r($arr); echo "</pre>";
  15. ?>

Czytałem w internecie że jest efektem wysypywania się kodu.. no pytanie co ja źle zrobiłem ?

A druga rzecz: dlaczego nie reaguje na żadne warunki jakie postawiłem ? Kilkakrotnie zmieniałem warunki i nic... kiedykolwiek mają coś wspólnego z bazą - nic.

Why ? Co zrobić?
arecki
Jak masz białą pustą stronę to może masz wyłączone wyświetlanie błedów i wali nimi do jakiegoś logu. Poza tym rozumiem że baza jest w katalogu $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/baza_danych.gbk ? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.