sweter
25.05.2011, 13:25:18
Witam,
Konkretnie chodzi mi tylko tabele przechowujące informacje o zamówieniach:
zamowienie- id
- data_czas
- id_uzyt
- koszt
- zaplacono
produkty_zam- id
- id_zam
- id_prod
- cena_brutto
- cena_netto
- vat
- sztuk
- koszt
produkty- id
- nazwa
- cena_netto
- cena_brutto
- vat
Powiązania wyglądają w ten sposób:
zamowiena.id = produkty_zam.id_zam
produkty.id = produkty_zam.id_prod
Co myślicie o takiej bazie danych? Pierwszy raz robię sklep internetowy i nie chciałbym czegoś zwalić.
Co byście poprawili?
Pozdrawiam
zbig
25.05.2011, 14:12:04
Witam !
W tabeli zamowienie nie powinno byc pola koszt, poniewaz masz go juz w tabeli produkty_zam, co zreszta tez nie jest konieczne. Trzymaj w tabelach dane tzw. atomowe
Niepotrzebne jest powielanie informacji w Tabelach zamowienie, produkty_zam i produkty.
Chodzi konkretnie o pola netto, brutto, vat, sztuk, koszt. jezeli masz cene brutto i vat, netto latwo obliczyc, jezeli masz ilosc i brutto calkowity koszt tez mozna obliczyc.
Unikaj powielania danych, ktore po przeliczeniu i skroceniu do dwoch miejsc po przecinku moga miec rozne wartosci. ( A tak czasen bywa w sklepach jezeli nie trzymasz sie jednej regoly liczenia cen ).
Tabela produkty powinna miec referencje category_id, czyli polaczenie z jakas kategoria.
Czyli
zamowienie
1. id
2. data_czas
3. id_uzyt
4. status_id
produkty_zam
1. id
2. id_zam
3. id_prod
4. sztuk
produkty
1. id
2. nazwa
3. cena_brutto
4. vat
5. category_id
categories
1. id
2. nazwa
3. parent_category_id
status
1. id
2. nazwa // np zamowiono, zaplacono, w przygotowaniu, wyslano, doreczono
Oczywiscie wszedzie indeksy, klucze obce etc.
To tak baaaaaaaardzo mniej wiecej.
Obejrzej sobie moze dla informacji jakas strukture gotowego sklepu ( nawet OSC albo XTCommerce ), zobaczysz tam duzo wiecej tabel.
Nie wiem czy uwzgleniasz sytuacje ze user moze pakowac produkty do koszyka, a wcale nie laduje w kasie i nie kupuje. Te dane dobrze jest trzymac w jakiejs tabeli user_basket do celow czysto marketingowych, ale to juz zupelnie inna bajka.
Pozdrawiam
sweter
26.05.2011, 18:00:40
A jak zrobić tabelę koszyka? Bo ja mam takie coś:
- id
- id_uzyt
- id_prod
- ilosc
Dobrze to zrobiłem?