Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stronicowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mk4full
Czołem, napisałem dzisiaj skrypt który pobiera dane z bazy MYSQL, chciałbym aby po 30 wyświetlonych wynikach, kolejne wyniki były wyświetlane w następnych stronach, znalazłem parę skryptów na stronicowanie, ale niestety przerosło mnie to. Więc proszę o wszelaką pomoc smile.gif w stworzeniu stronicowania do mojego kody.

1. <?php
  2. mysql_connect ("localhost", "root", "") or die ("Nie można połaczyc sie z baza danych");
  3. mysql_select_db ("listakat") or die ("Nie można połaczyc sie z baza listakat");
  4.  
  5. $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM listakat;") or die ("blad w zapytaniu");
  6. echo "<table id=s width=80% cellpadding=0 border=0>";
  7. echo "<thead><tr><td class=sortowanie>ID</td><td class=sortowanie>Nazwa</td><td class=sortowanie>PR</td><td class=sortowanie>Skrypt</td><td class=sortowanie>Link zwrotny</td><td class=sortowanie>Darmowy</td><td class=sortowanie>Uwagi</td></tr></thead><tbody>\n";
  8.  
  9. while ($rekord = mysql_fetch_assoc ($wynik)) {
  10.  
  11. $ID = $rekord['ID'];
  12. $NAZWA = $rekord['NAZWA'];
  13. $ADRES = $rekord['ADRES'];
  14. $PR = $rekord['PR'];
  15. $SKRYPT = $rekord['SKRYPT'];
  16. $LINK = $rekord['LINK'];
  17. $FREE = $rekord['FREE'];
  18. $UWAGI = $rekord['UWAGI'];
  19.  
  20. echo "<tr><td>$ID</td><td>$NAZWA<BR><a href='$ADRES' target=_blank>$ADRES</a></td><td>$PR</td><td>$SKRYPT</td><td>$LINK</td><td>$FREE</td><td>$UWAGI</td></tr>\n";
  21.  
  22. }
  23. echo "</tbody></table>";
  24.  
  25. ?>
thek
Jeśli to Cię przerosło, to źle Ci wróżę naukę PHP. Paginację na dziesiątki sposobów przewałkowano. Na forum średnio co 2-3 dni pojawia się z tym temat, a Ty nawet nie potrafisz tego co tam napisano podglądnąć i zastosować u siebie? Z takim podejściem mówię Ci od razu: "Weź się za coś co umiesz i nie ucz na siłę, tylko zostaw to tym, którym nauka php czy sql nie sprawi problemu." I uwierz, że nie piszę tego złośliwie. Nawet mając gotowce, będziesz musiał je przerabiać "pod siebie". Zaś paginacja należy do jednych z prostszych rzeczy i jeśli tego nie ogarniasz to chyba nie jest to droga, która ma sens w Twoim wypadku. Po co się męczyć, skoro tyle rzeczy na pewno umiesz robić lepiej?
mk4full
Człowieku o to mi właśnie chodziło, dzięki za pomoc smile.gif
aeaeae
Sesja się zbliża? tongue.gif Ja gotowców nie produkuję. Wstaw sobie sam.

Ostatnio tutaj się produkowałem:
Temat: 12345 itd strony

1. <?php
  2. $o=120; //liczba przedmiotow ogolnie
  3. $ile=7; //liczba przedmiotow na strone
  4. $n=$_GET['p']; //pobranie numeru strony
  5. if($n<1) //zabezpieczenie przed pustym i niedodatnim p
  6. $n=1;
  7. $max=$n*$ile;
  8. for($i=($n-1)*$ile+1; ($i<=$max)&&($i<=$o); $i++)
  9. echo "przedmiot nr $i".'<br />';
  10. $is=(int)(ceil($o/$ile));
  11. if(!$is)
  12. echo 'brak przedmiotow';
  13. else
  14. for($i=1;$i<=$is;$i++)
  15. echo '<a href="?p='.$i.'">['.$i.']'.'</a>'.' ';
  16. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.