Wybacz, o rozwiązanie nie tego problemu mi chodziło. Miałem na myśli obsługę mapy. Ale co do samego strzału, to myślę, że da się to w dużej mierze uprościć:
Cytat
1. Klient wychwytuje zdarzenie i rozpoczyna się jego obsługa.
2. Do serwera wysyłana jest informacja o tym, że gracz wcisnął strzał.
3. Serwer (po sprawdzeniu czy do takiej akcji może w ogóle dojść - gracz musi mieć wystarczająco amunicji) wysyła informację zwrotną do klienta w stylu "ok, możesz strzelać".
4. Serwer wysyła do wszystkich graczy - którzy w tym przypadku znajdują się wystarczająco blisko miejsca akcji - trochę informacji o nowym obiekcie - naboju. W tym przypadku będą to informacje o tym jaki to obiekt i jaki jest jego wektor ruchu.
5. Klient każdego z graczy renderuje wszystkie animacje.
6. Po upływie sekundy pocisk dociera do celu - jakiegoś potworka.
Nie wiem jak skomplikowana będzie gra ols1994, ale nie porywajmy się z motyką na słońce. Jak sam wspomniałeś, przeglądarka to niezbyt ciekawe miejsce na tego typu ewolucje, dlatego pójdźmy po najmniejszej linii oporu.
1. Wciśnięcie strzału będzie owocowało zapytaniem do bazy. Każdy gracz ma określoną siłę strzału.
2. Po co wysyłać ruch pocisku, a raczej informację o tym do innych graczy? Zakładamy, że to prosta gra, nie mogą więc "nadziać" się na zbłąkaną strzałę, czy pocisk. Również sama animacja w tym przypadku jest zbędna. Można by to rozwiązać tak jak w Heroes of Might and Magic, czyli widzimy się na mapie tylko chodząc, a walka toczy się w zupełnie innej perspektywie i środowisku.
Cytat
7. Serwer po sprawdzeniu czy wszystko się zgadza decyduje o tym czy pocisk trafił cel i jeżeli tak to jakie zadał obrażenia, czy potwór zginął itp.
8. Informacje o trafieniu wędrują do wszystkich klientów, którzy są odpowiednio blisko miejsca akcji.
9. Po stronie użytkownika renderowana są animacje.
3. Naciśnięcie przycisku strzału wysłało zapytanie do bazy, teraz samo php generuje losowo celność i obrażenia tegoż strzału z użyciem danych o sile rażenia gracza. pkt. 8 i 9 odpada, bo mamy od tego inne środowisko.
Absolutnie nie twierdzę, że nie masz racji. Mamy po prostu w głowach gry o zupełnie innym stopniu zaawansowania.