Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Jak] Przenoszenie bazy z aktywną replikacją na nowy system
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
ky3orr
Witam wszystkich,

problem, z którym przyszło mi się zmierzyć jest następujący:
Mam serwer mysql pod Win7 z odpaloną replikacją, który na bieżąco śledzi mi mastera.
W między czasie na nowym dysku postawiłem od nowa na świeżo Win7 i chcę, aby jakoś przenieść dane + info o miejscu zakończenia replikacji ze starego Win7 do nowego.
Tak, że jak uruchomię na nowo serwer i połączenie VPN do mastera replikacja zacznie śmigać od miejsca gdzie zakończyła gdy baza działała jeszcze na starym systemie.

Mam możliwość odpalenia starej windy, aby odczytać pozycję i nazwę logów.

Czy ktoś z Was robił już taka operację i może podzielić się wiedzą?

dzięki

pozdrawiam
vandall
duża jest ta baza?
może być jakiś downtime?

najbezpieczniejszym przy reinstalacji (nie wiem jak tam windows sie zachowa) o ile to mozliwe byloby podlaczenie ponowne slave z nowego mastera (czyli odlaczamy slave, przeinstalowujemy mastera, przenosimy nan baze, robimy dump itp, na slave podlaczamy nowe dane).

opcja druga jezeli wersje bazy beda zbiezne (najlepiej identyczne) polega na przeniesieniu katalogu z danymi miedzy masterami. wtedy po identycznej konfiguracji baza "nowa" powinna zachowywac sie tak ze "slave" podlaczy sie do niej (oczywiscie jak sie pozmienialy IPki to trzeba to wskazac).

wiecej info pewnie będzie przy okazji manuali "SET MASTER", "GRANT REPLICATION(...)", "START SLAVE".

to tylko przyklady, zrealizowac mozna to zapewne na wiele sposobow (w sensie reinstalke mastera) wink.gif).

pzdr
ky3orr
vandal dzięki za odpowiedź.

z braku wiedzy zabrałem się za backup danych, po czym je wczytam na nowym slave i skonfiguruję replikację do mastera.
baza jest dość duża (kilkanaście milionów wpisów), więc backup idzie jak krew z nosa.

chyba muszę wypróbować mysql dump bo to chyba coś innego niż backup z GUI Tools...

pozdro
uupah5
Cytat(ky3orr @ 12.06.2011, 00:43:43 ) *
baza jest dość duża (kilkanaście milionów wpisów), więc backup idzie jak krew z nosa.
chyba muszę wypróbować mysql dump bo to chyba coś innego niż backup z GUI Tools...

to nie jest duża baza, mysqldump zrobi zrzut w parę minut. dla porównania, na developerskim laptopie backup bazy około 100M rekordów to 3 minuty razem z gzipowaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.