Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie sie na zewnetrzny serwer FTP i edytowanie pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mody23
Witam!

Możecie mi powiedzieć w jaki sposób połączyć się z serwera FTP1 na serwer FTP2 (jest to zupełnie inny serwer FTP - zewnętrzny) i wykonać edycję danego pliku? Edycję, mam na myśli dodanie na końcu określonego tekstu.

Wiem, że da się tak zrobić, bo na takiej samej zasadzie działają sklepy CS na sieciach serwerów.

Pozdrawiam!
Mody23
dziękuję smile.gif

ale jak jest z tym ftp_get? Gdzie mam uzupełnić treść, jaka ma zostać wprowadzona do edycji tego pliku?
tehaha
nie bardzo rozumiem Twoje pytanie, tutaj masz przykładowy kod: http://www.php.net/manual/en/function.ftp-fget.php Exampl 1, jak pobrać plik z ftp i zapisać lokalnie, jak już go sobie zapiszesz to go edytujesz jak chcesz a potem zapisujesz z powrotem na tamtym ftp
Mody23
Ty mnie nie rozumiesz...Jest formularz, user wypełnia sobie nick, hasło i naciska dalej. Wtedy mój skrypt łączy się z serwerem FTP, pobiera plik i SAM AUTOMATYCZNIE go edytuje, dodając MOJKOD_nick_ktory_wpisal_user / haslo_ktore_wpisal_user. Teraz też automatycznie plik wędruje z powrotem na pierwotny serwer FTP (ten z którego "przyszedł").
tehaha
no ok, ale w czym konkretnie problem, przecież w manualu są gotowe przykłady na skrypt do edycji pliku? jeżeli chcesz dodać treść do pliku to otwierasz go z mode 'a' dodajesz to co chcesz i zapisujesz.
Mody23
Cytat(tehaha @ 12.06.2011, 17:20:54 ) *
no ok, ale w czym konkretnie problem, przecież w manualu są gotowe przykłady na skrypt do edycji pliku? jeżeli chcesz dodać treść do pliku to otwierasz go z mode 'a' dodajesz to co chcesz i zapisujesz.

Masz gdzieś może jakiś przykładowy kod jak to powinno wyglądać?
tehaha
to może zajrzyj do manuala? przy każdej funkcji są działające przykłady, z tych linków co Ci podałem można to poskładać w 5min bez wysiłku
tu masz praktycznie gotowy skrypt http://www.php.net/manual/en/function.fwrite.php, jedyna różnica to dorzucenie połączenia z ftp, na które też masz gotowy skrypt, pobranie pliku i zapis na ftp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.