Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Z Ramem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
s_w_ir
Witam. Mam nastepujący problem. Kupiłem sobie właśnie kostke 100, 128MB RAMu. Po włożeniu kości komputer uruchamia sie, ale nie ładuje systemu tylko wypisuje napis" CHECK THE SIGNAL CABEL". Wygląda to tak jakby ta kostka blokowała karte graficzną(może ma to związek z portami IRQ?). Po dołożeniu starej kości 100, 64MB komuter nadal wyświetla ten sam komunikat. Jak zauważyłem ta nowa kość jest troche wyższa od starszej, może to nie ma znaczenia, ale to fakt:). Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? Może trzeba updetować BIOS, chociaż i tak nie znam nazwy swojej płyty głównej. Z góry dziękuje za pomoc.
invx
Cytat
troche wyzsza

moze zla kosc RAM-u kupiles questionmark.gif
GrayHat
mi sie zdaje, ze kosc jest uszkodzona :/
PMadej
jeszcze jeden bezsensu post w tym temacie i zacznę zwiększać stopień ostrzeżeń ...
sztosz
Jeszcze raz dokładniej... Czy sprawa wygladała tak? :

1 Komp działa
2 wsadzasz nowa kosc zamiast starej.
3 "CHECK SIGNAL CABLE"
4 wymieniasz nowa kosc na stara
5 znowu "CHECK SIGNAL CABLE"

Jesli tak to
a) na pewno podłączyłes dobrze monitor? (Sorry ale pzyda się sprawdzić)
b ) czy komp wydaje normalne jeki czy te "errorowe" piknięcia? Jesli tak to ile?
c) sproboj ze stara koscia zresetowac kompa poprzez zworke jesli inaczej sie nie da.
d) sprawdz kosc u kumpla itp.
e) Oddaj kosc do serwisu.

PS co to znaczy wyzsza? jakie wymiary i model? sprawdz ze specyfikacja producenta.
dr_bonzo
To nie jest wina pamieci tylko tak jak pisal sztosz PODLACZENIA MONITORA. Sprawdz podlaczenie monitora do karty graficznej, byc moze doszlo do rozlaczenia kiedy kompa otwierales.
s_w_ir
Cytat(s_w_ir @ 2004-06-15 16:38:38)
Po dołożeniu starej kości

Po pierwsze nie czytacie, po drugie to chyba macie mnie za debila(wiem ja to zasugerowałem). Monitor mi sie odłączył, dobre:/
Wyraźnie napisałem że po dołożeniu(czyli po włożeniu starej i nowej kości nadal sie nie uruchamia), bez nowej kości wszytsko chodzi. Z tego co zauważyłem to nie dopuszcza(ta nowa kośc) do uruchomienia sie Biosu karty Graficznej.
Nie mam dokumentacji płyty głównej więc nie znam specyfikacji jej.

PS. sztosz- jesteś jak funkcja pomocy w windowsie:)
sztosz
Cytat(s_w_ir @ 2004-06-16 11:33:45)
PS. sztosz- jesteś jak funkcja pomocy w windowsie:)

Dzięki Rkingsmiley.png

Ok sorry masz racje nie doczytałem. sadsmiley02.gif

Jeżeli masz integre to podłacz monitor nie przez karte grafiki tylko przez płyte (jesli nie masz integry to popróbuj bez nowej kosci z ustawieniami pamieci)

Sprawdz czy działa jesli tak to pogrzeb w biosie z ustawieniami ramu, potem ewentualnie IRQ karty grafiki itp, posprawdzaj czy sie gryzie.
Zobacz jaka to kosc pamieci wejdz na strone producenta tam poszukaj w FAQ albo czyms takim.

Ostatecznie http://forum.tweak.pl tam ci powinni pomuc ale najpierw poproboj wlasnymi siłami Bedziesz miał satysfakcje. aarambo.gif
s_w_ir
Szczerze mówiąc to nie mam zielonego pojęcia o co Ci chodzi:.Oto jak rozumiem to co mi rozpisałeś: Karty zintegrowanej nie mam-->próbuje usatwienia biosu dotyczące Ramu bez instalownia nowej kości(ale po co?)--> sprawdzam czy działa(ale co działa? skoro komp chodzi normalnie bez nowej kości)-->jeśli działa to mam dalej grzebać w ustawieniach ramu(ale po co , skoro działa?)

Byłem na stronce producenta, ale w FaQ nie ma nic o mojej płycie głównej i nie moge znaleźć kości o tych samych oznaczeniach co moja (nowa).

IRQ garfiki od zawsze sie gryzie z "IRQ Holderem".

A teraz główna wiadomość: Udało mi sie dotrzeć do dokumentacji mojej płyty głównej i piszą w niej wyraźnie że obsługuje tylko i wyłącznie kości 66MHz.
To jak do jasnej ciasnej, chodziła mi przez 4 lata kość 64MB 100MHz?questionmark.gif Może coś z tą dokumentacją nie tak, ale mniejsza o to. Jutro ide zrobić test u znajomego i zobaczymy co sie okaże.

Wielkie dzięki sztosz za aktywną pomoc
sztosz
Cytat
A teraz główna wiadomość: Udało mi sie dotrzeć do dokumentacji mojej płyty głównej i piszą w niej wyraźnie że obsługuje tylko i wyłącznie kości 66MHz.
To jak do jasnej ciasnej, chodziła mi przez 4 lata kość 64MB 100MHz?questionmark.gif

To wiele wyjaśnia laugh.gif

A stara kość mimo ze 100MHZ chodziła przez przypadek, dużą kompatybilność z innymi podzespołami.

Teraz pytanie: Czy tą starą kość kupiłeś w zestawie w kompie czy osobno i sam zainstalowałeś?

Jeśli w zestawie to tylko pogratulować fohowości tych co składali kompa. angrysmiley.gif

A teraz powtórze w zrozumiałej formie:

Jak masz zintegrowaną karte grafiki na płycie to wyciągnij kartę grafiki (tą nie zintegrowana winksmiley.jpg ) włóż nową kość i sprawdz czy wtedy działa. Jesli tak to poustawiaj ustawienia ramu na jak najbardziej kompatobilne (66mhz jeśli jest coś takiego itp, poradzisz sobie, jak można to większość na auto). NAstępnie zainstaluj kartę grafiki (nie przepinaj jeszcze kabla od monitora do wyjscia na karcie) i sprawdz czy działa. Jeśli tak to przepnij kabel od monitora.

Nie wiem co jescze mogłbyś zrobiś.

Jescze raz polecam http://forum.tweak.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.