Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RAID 1 - problem z odbudową
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
netvalue
Hej

Mam "rozwalony" RAID 1 a w nim dwa dyski: A i B. Na dysku A mam aktualny system i dane, natomiast na dysku B stary system i dane.
Aby uruchomić system z dysku A musze wyłączyć botowanie z RAID i ustawić botowanie IDE, ponieważ próbując z RAID mam problem z botowaniem.
Jęśli chce zabotować z RAID 1 zabotuje mi się z dysku B , następnie system pyta czy wykonać synchronizację.... i tu mam duży dylemat.

Jak odbędzie się synchronizacją ? Czy dysk A stanie się kopią dysku B czy też odwrotnie.
Obawiam się że gdy pozwolę wykonać synchronizację strace najnowsze aktualne dane z dysku A ponieważ nałoży się kopia dysku B ze starymi danymi...

Jak myślicie co bedzie ?
IceManSpy
Ale przecież RAID 1 to jest tak jakby kopia. Jak masz 2 dyski, to na dysku nr 1 są dane, które są kopiowane na dysk 2. Więc na obu jest to samo. Jak padnie 1, to masz kopię na drugim i vice versa.
cepa
ja bym ci radzil dodac jeden dysk systemowy a raid 1 pozostawic na dane, tak czy siak na dyskach w raid1 beda dokladnie te same dane, jak jeden padnie, wymieniasz dysk i macierz sie automatycznie odbudowuje
netvalue
wszystko ok tylko mi synchro danych między dyskiem A i B rozjechało się jakieś pół roku temu i efekt był do tej pory taki,że
Dysk A pracowal w RAID a dysk B był jak by wyłączony.

Czyli na dysku:

A dane aktualne z dnia 29.06.2011
B dane aktualne z dnia 1.01.2011

jak będzię wyglądała odbudowa gdy ją teraz odpale botujac na RAID jako pierwszy kanał dysk B (bo z A nie moge). ?
Czy dane z dysku A nie zostana przypadkiem zastąpione starymi danymi z dysku B ?
cepa
nie napisales co to za raid,

ogolnie: jezeli twoja macierz sklada sie w tej chwili z dysku A, to po dodaniu dysku B dane z dysku A beda skopiowane - dysk B zostanie zamazany.
jezeli to software raid na linuchu to cat /proc/mdstat powinno ci okreslic w jakim stanie masz macierz [UU] i wszystko jest ok
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.