Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena serwisu
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
jarekc92
Witam. Proszę o ocenę serwisu z obrazkami i filmikami alefaza.tk

Konto testowe

Login: test
Hasło: test

Serwis aktualnie stoi na darmowej domenie i serwerze ale te już są zakupione

Pozdrawiam.
drozdii07
Bardzo ładnie to wygląda wink.gif Tylko takie uwagi:
- Łapki do głosowania mogłyby być obok oceny..
- Głosowanie odbywa się za pomocą AJAX, ale nie aktualizujesz ogólnej oceny (Trzeba F5)
- Można głosować na swoje dzieło smile.gif
- Nie klikalny obrazek, pół minuty nie mogłem dojść jak wejść w niego, i w komentarze
- Dodałem Fazę z tytułem: <script>alert('Test')</script i teraz w poczekalni nie pojawiają się obrazki -,- EDIT: Teraz działa, bo usunąłeś wink.gif Napraw ten błąd, koniecznie
- http://www.alefaza.tk/index.php?adres=pokaz&id=259 Nie filtrujesz niczego, oprócz rozszerzenia wrzucanych fotek..
Daiquiri
Tak na szybko z funkcjonalności:
  • Sprawdzasz tylko rozszerzenie pliku - nie zaś jego faktyczny typ przy uploadzie avatara
  • Przy dodawaniu nowej "fazy", która ma dobre rozszerzenie, a zły typ - sypiesz błędami (Warning: imagecreatefromjpeg() [function.imagecreatefromjpeg]: '/tmp/phphQn2r2' is not a valid JPEG file in /home/a1294166/public_html/str/dodaj.php on line 55) itd.)
  • ... i jednocześnie "Faza została dodana do poczekalni"
  • Nie filtrujesz kodu w np. tytule fazy - http://www.alefaza.tk/index.php?adres=poczekalnia
jarekc92
Dzięki za cenne uwagi biggrin.gif
kujawska
Tragedia.182 Errors, 68 warnings.
webdice
Cytat(kujawska @ 1.07.2011, 19:41:19 ) *

Odkryłeś niedawno czym jest walidator? Jeszcze raz zobaczę post tego typu i dostaniesz moderacje.
kujawska
Cytat(webdice @ 2.07.2011, 12:48:53 ) *
Odkryłeś niedawno czym jest walidator? Jeszcze raz zobaczę post tego typu i dostaniesz moderacje.

Moderuj ale zauważ:
Obserwuję.że część opiniujących celowo eksponuje swoją niechęć do języka HTML utwierdzając lub narzucając twórcom projektów poddanych ocenie przeświadczenie jakoby był całkowicie niepotrzebnym dla stworzenia strony a wymóg jego stosowania utrudnieniem w radosnej i nieskrępowanej a co najważniejsze niewątpliwie pożytecznej twórczości.Wściekłość powoduje wytykanie podstawowych błędów HTML a namawianie do walidacji zwłaszcza W3C pianę na ustach.
Taki stosunek do przecież koniecznych standardów to obrazowo
tak jakby namawiać półanalfabetę,żeby był całym bo i tak jakoś jest zrozumiany a najlepiej,żeby wszyscy byli analfabetami i po problemie.
PARANOJA INDUKOWANA!
W tym przypadku autor serwisu deklaruje:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
a więc określony język dokumentu.A co widzimy dalej.HTML-owy bełkot!Chyba,że jest to jakiś nowy język ale wtedy niech zmieni DOCTYPE.
toaspzoo
"Hasło powinno zawierać minimum 8 znaków...
Twoje konto zostało utworzone..."

Fajny bugg

http://www.alefaza.tk/index.php?adres=profil&id=1
- Daj exit; po pokazaniu profilu
Rid
Cytat
"Hasło powinno zawierać minimum 8 znaków...
Twoje konto zostało utworzone..."

Co to za walidatory co nie walidują,powiedzcie to będę się takich wystrzegał biggrin.gif
toaspzoo
Ps. Jak się nazywa tabela z użytkownikami ?
Pawel_W
@kujawska
to może z innej beczki - jaki wpływ będzie miało poprawienie wytykanych przez Ciebie błędów na stronę? bo chyba o to najczęściej chodzi - muszą być jakieś zadowalające efekty
Rid
Cytat
jaki wpływ będzie miało poprawienie wytykanych przez Ciebie błędów na stronę?

Taki ,że błędy które ten Pan popełnił przy tworzeniu strony i ktoś inny zauważył ,spowoduje iż będzie ten Pan mógł je w przyszłości poprawić.Chyba o to chodzi.
ylk
Cytat(kujawska @ 1.07.2011, 19:41:19 ) *

Zawsze mnie śmieszą takie komentarze. Tragedią byłoby gdyby strona się rozjeżdżała, sypała błędami albo w ogóle nie działała. Chodzi o to, aby strona poprawnie wyświetlała się we wszystkich popularnych przeglądarkach, a poprawność kodu to sprawa wtórna, bo co z tego, że niezgodny ze specyfikacją, jak przeglądarki go interpretują prawidłowo?

Autorowi strony polecam dać w headerze <!DOCTYPE html
Ilość błędów spadnie znacząco smile.gif
kujawska
Cytat(ylk @ 2.07.2011, 21:49:36 ) *
Zawsze mnie śmieszą takie komentarze. Tragedią byłoby gdyby strona się rozjeżdżała, sypała błędami albo w ogóle nie działała. Chodzi o to, aby strona poprawnie wyświetlała się we wszystkich popularnych przeglądarkach, a poprawność kodu to sprawa wtórna, bo co z tego, że niezgodny ze specyfikacją, jak przeglądarki go interpretują prawidłowo?

Autorowi strony polecam dać w headerze <!DOCTYPE html
Ilość błędów spadnie znacząco smile.gif

Raczej naprawiają.Taki recycling śmieci internetowych.To nie powinno być usprawiedliwieniem abnegacji.
phpion
Osobiście nie widzę w tym serwisie niczego innowacyjnego - ot kolejny klon demotywatorów. Jednak mam kilka uwag:

1. Po nieprawidłowym wypełnieniu formularza (np. rejestracji) wypadałoby wyświetlić błędy, ale równocześnie formularz z wcześniej wpisanymi danymi. Obecnie za każdym razem trzeba wpisywać je od nowa :/
2. To ciemniejsze tło, na którym wyświetlana jest fotka jest chyba źle wycięte - widać takie ciemniejsze "pasy".
3. http://www.alefaza.tk/index.php?adres=pokaz&id=-1 wypadałoby wyświetlić błąd 404.
4. http://www.alefaza.tk/index.php?adres=wiadomosc&id=-1 chyba nie masz pozakładanych więzów integralności bo otrzymałem komunikat, że wiadomość wysłano, a chyba nie ma w bazie użytkownika o id = -1.

Tyle. Generalnie spoko, ale nie jest to nic odkrywczego wink.gif

@kujawska:
Atakujesz innych walidatorem, ale sprawdź proszę walidację CSS własnej strony.
Pawel_W
@kujawska
Pozwolę sobie zacytować tutaj mój ulubiony tekst z tego forum, dot. validatora
Cytat(mike)
Zero "errorów" nic nie oznacza. Validator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z dupy wyjęty i to, że validator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna tongue.gif

Popatrz na kod swojej strony, co z tego, że przechodzi przez validator, skoro w ogóle nie znasz innego znacznika poza div? Może w takim razie zrobię Ci stronę internetową opartą o 1 obrazek, która przejdzie przez walidację, i też mi powiesz, że jest świetna, bo 0 BŁĘDÓW? Wg mnie wcale nie jesteś lepszy(a) ze swoją stroną, bo divitis to choroba naprawdę poczatkującego... Zamiast wyżywać się na innych zapraszam do kursu html po wiedzę z zakresu co do czego, bo wg mnie póki co dla Ciebie przydałbym się inny doctype, zawierający same divy, niż dla innych taki, akceptujący ich błędy.

tyle w temacie, przepraszam za offtop...
kujawska
To jest napaść w biały dzień.Zwracam uwagę moderatora.
itsme
@kujawska: Twoje uwagi w dziale ocen w większości tylko validatora nic ponadto.
Wpisujesz ilość błędów dodajesz komentarz TRAGEDIA i jesteś szczęśliwy.

W tej społeczność to za mało. Dajesz z siebie minimum oczekujesz maksimum zrozumienia - niestety to tak nie działa.
Stąd prośba moderacji o inne zaangażowanie niż tylko ilości błędów.

Będziemy wdzięczni za uwzględnienie naszych uwag przy kolejnych psotach czy też postach (mała literówka a jaka różnica tongue.gif).
kujawska
Cytat(itsme @ 4.07.2011, 10:34:27 ) *
@kujawska: Twoje uwagi w dziale ocen w większości tylko validatora nic ponadto.
Wpisujesz ilość błędów dodajesz komentarz TRAGEDIA i jesteś szczęśliwy.

W tej społeczność to za mało. Dajesz z siebie minimum oczekujesz maksimum zrozumienia - niestety to tak nie działa.
Stąd prośba moderacji o inne zaangażowanie niż tylko ilości błędów.

Będziemy wdzięczni za uwzględnienie naszych uwag przy kolejnych psotach czy też postach (mała literówka a jaka różnica tongue.gif).

Wręcz odwrotnie.Jestem tragicznie nieszczęśliwy widząc ten po<b>a<br>any HTML.
I na to zwracam uwagę bo w takiej sytuacji ocena w innych aspektach jest bez sensu.
itsme
to sprawdzaj sobie facebook google itp portale i wyslij do nich e-maila ze pomysl jest popaprany i nie warty zlamanego grosza i innych aspektow nie bedziesz sprawdzal bo szkoda czasu.

widać po dobroci nie można zatem trzeba zakazowo/nakazowo.
Napisano Ci wyżej czego oczekujemy od Twojej osoby jako administracja.
Kolejne złamanie naszej prośby zakończy się banem.

ps. sprawdz forum.php.pl wortal planete ...
scyntia
A ja sprawdziłam w HTML Tidy i błędów jest mnóstwo zobacz tutaj
itsme
Cytat(scyntia @ 4.07.2011, 13:03:32 ) *
A ja sprawdziłam w HTML Tidy i błędów jest mnóstwo zobacz tutaj

a ja sprawdzilam Twoje IP i nie lubie neostradowych zachowań
@scyntia vel @kujawska ban za multikonto - to tyle jezeli chodzi o Twoje zachowanie na tym forum.
zapraszam za miesiąc.
jarekc92
Ale narobiłem zamieszania wacko.gif wacko.gif
uupah5
Cytat(itsme)
@scyntia vel @kujawska ban za multikonto - to tyle jezeli chodzi o Twoje zachowanie na tym forum.

brawo moderator i winszuję cierpliwości, ten trol powinien polecieć wcześniej.

a do autora wątku: wykorzystaj lepiej przestrzeń, header jest bardzo wysoki. niech się mieści chociaż jedno zdjęcie w całości na ekranie bez przewijania.
może poeksperymentować z ustawieniem dwóch zdjęć obok siebie w szerokość? coraz więcej osób pracuje w rozdzielczościach panoramicznych, może to będzie właśnie wyróżnikiem Twojego pomysłu.
Rid
Scyntia ,chciał po prostu być parserem.No cóż ta nadgorliwość...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.