Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 Tabele, różne wartości
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Fluke
Witam.

Moje pytanie jest następujące: Czy jeśli zrobię 2 tabele np: Users i Users_taxonomy i w Users będzie ID,login, password a w Users_taxonomy np: ID,name, surname, age, date, description.... i przy logowaniu korzystam z tabeli Users a jak użytkownik wejdzie na swój profil to już z Users_Taxonomy. Czy lepiej jednak wszystko włożyć do jednej tabeli?

Chodzi mi o to żeby przyspieszyć logowanie i żeby nie musiał wyciągać danych z tabeli gdzie jest dużo danych. Wiem że można zastosować SELECT `login`, `password` WHERE ...

Pozdrawiam.
YaQzi
Jak masz primary index tylko na ID to nie przyspieszysz wyszukiwania rekordów rozbijając jedną tabelę na dwie. W jednej i w drugiej będzie tyle samo rekordów indeksowanych w ten sam sposób, także zrób jak Ci wygodniej. Jeśli już coś można przy tym kombinować dla szybkości to możesz nałożyć index podwójny na kolumny ID i login (o ile loginy też masz unikalne) i co do samego logowania to wtedy pobierasz tylko pole 'password' WHERE login = 'login' i sprawdzasz jego poprawność w php, lub ew dopisujesz je w zapytaniu jako drugi warunek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.