Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Funkcja do rozpoznania wartosci tabeli?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mejo33
Witam, znow nie wiedzialem jak nazwac temat i tez mialem dlatego problemy z googlowaniem... No niestety po kilku godzinnych rezultatach nic sie nie udalo znalesc. Ok do rzeczy, potrzebuje funkcji ktora sprawdzi dana komorke w tabeli, jezeli jest w niej cos to wypisuje, jak jest pusta to daje komunikat ze jest pusta.

Moze troche inaczej wytlumacze:

Cytat
if(cos)
{
To jest opis do twojego zdjecia.
}
else
{
Dodaj opis do zdjecia.
}

Nie wiem wgl jak zbudowac takie zapytanie do bazy danych, prosze chociaz o jakies male naprowadzenie... Pozdrawiam.
Hpsi
Ogólnie jeśli już napisałeś to co napisałeś to odpowiedź sama nachodzi.
mysql_query mysql_fetch_array + if i masz odpowiedź jak to zrobić.
mejo33
Nie za duzo mi to daje, przciez mysql_fetch_array tworzy tylko pętle, a jak sprawdzi czy jest cos w komorce czy jest pusta?
luniak
Tak jak napsiał kolega wyżej

1. $zap = "twoje zapytanie sql";
  2.  
  3. $result = mysql_query($sql);
  4.  
  5. while($data = mysql_fetch_array($result))
  6. {
  7. /*
  8.   i tu 2 wersje
  9.   pierwsza:
  10.   */
  11. if($data[nazwa_pola]==''){echo 'puste';}else{echo $data[nazwa_pola];}
  12. /*
  13.   pierwsze wymaga rozpisanai tego dla kazdego pola wiec jest troche czasochłonne ale możesz wstawic tam warunki i dla pól int i varchar/text
  14.  
  15.   2 wersja:
  16.   */
  17. foreach($data as $value)
  18. {
  19. if($value == ''){echo 'puste';}else{echo $value;}
  20. }
  21. /*
  22.   w 2 wersji natomiast mogą się pojawić problemy jeżeli mas zpola typu int bo one zawsze mają jakąś wartość [nie moga byc puste] wiec zawsze je wyswietli
  23.   */
  24. }
Hpsi
luniak , ale przydałby się bbcode.

Co do rozwiazania: jest w 100% opisane tutaj jak to zrobić, pokombinować musisz na zmiennych. Bo jeśli dane masz np zapisywane w tablicy to tylko dobrze rozmieścić warunki. Co do poziomu tematu. Raczej do przedszkola smile.gif kolego
i500
Cytat(mejo33 @ 5.08.2011, 08:08:06 ) *
Nie za duzo mi to daje, przciez mysql_fetch_array tworzy tylko pętle, a jak sprawdzi czy jest cos w komorce czy jest pusta?

Jaką pętlę tworzy mysql_fetch_assoc?!
luniak
tak gwoli wyjaśnienia to oba:

mysql_fetch_assoc
mysql_fetch_array

zwracają tablicę i przesuwają w wyniku $sql wkaznik na następny rekord tongue.gif

więc tylko jak daw to w pętle to zwraca ci ileś tam tablic smile.gif
a nie generuje samej pętli

ale to tak gwoli wyjaśnienia dla tych którzy nie wiedzą co piszą
mejo33
Cytat(i500 @ 5.08.2011, 08:44:24 ) *
Jaką pętlę tworzy mysql_fetch_assoc?!

While tworzy pętle, mysql_fetch_array tabele. Nic o assoc nie pisalem, chociaz dzialaja podobnie.
Dzięki juz rozwiazane.
Chodzilo mi glownie o [nazwa_pola]=='', nie wiedzialem co wpisac jezeli komorka jest pusta, z mysql pracuje od niedawna? Przedszkole wydaje mi sie ze mam za soba. W '' wpisywalem spacje, twarda spacje i nie dzialalo a tu po prostu ma byc nic haha.gif. Zawsze czlowiek sie gubi na tych najmniejszych bledach, zwlaszcze ze naprawde z baza danych pracuje od niedawna.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam!
Fifi209
Cytat(mejo33 @ 5.08.2011, 07:51:28 ) *
While tworzy pętle, mysql_fetch_array tabele.

While nie tworzy pętli, tylko nią jest.
A mysql_fetch_array/assoc nie tworzy żadnej tabeli, do tworzenia tabel używamy zapytań typu: create table, a wymienione funkcje pobierają wynik zapytania i wrzucają do tablicy.
phpion
Nie prościej po prostu mysql_result*?

* coś linkowanie nie działa - tutaj link alternatywny http://www.php.net/manual/pl/function.mysql-result.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.