Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sklep internetowy w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
squid
Witam!
Chcialbym przy pomocy php i mysql zrobic sklep internetowy. Od czego mam zaczac i na co zwrocic uwage. Oczywiscie zanm php ale sklepu jeszcze nie robilem. bylbym wdzieczy za porazdy, artykuly, linki itp.
dzieki smile.gif
Puciek
Jak ? Powoli...

A tak poważnie to najpier musisz zaprojektować bazę danych sklepu oraz dokumentację tejże bazy. Na tej podstawie zacznij pisać jądro a potem kolejne moduły.

Np. w takiej kolejności:
  • Baza Danych
  • Dokumentacja bazy
  • System autoryzacji
  • Wyświetlanie grup
  • Wyświatlanie produktów
  • System rejestracji
  • System logowania
  • Wyszukiwanie
  • Dokumentacja kompletna
  • Panel administratora
Mniejwięcej tą metodą pisze forum, aktualnie kończę je.
Sh4dow
W sumie to temat sklepu byl pare razy poruszany na forum. Ja niestety mam ta przyjemnosc i pisze w tym momencie sklep.
Jesli piszesz sam dla siebie to rozumiem ze sklep bedzie mial mozliwosc obslugiwania kazdej kategorii produktow. Wiec co za tym idzie przydalo by sie pomyslec o wdrozeniu tam szablonow.
Jesli chodzi o produkty i kategorie produktow, to musisz opracowac sobie metode ktora pozwoli na przedstawianie dowolnej ilosci cech produktu w wybranej kategorii.
Proponuje wziasc pod uwage mozliwosci promocji dla roznych produktow, a przy nich upusty procentowe lub o dana kwote.
Potwierdzenie zamowienia, potwierdzenie wyslania produktu.
Kategorie moga posiadac podkategorie, ilosc w glab dowolna, sposob zapisania drzewa katalogow dowolny
Koszyk - rzeczy chyba oczywista.
logowanie dla klientow
panel administracyjny
szczegolow mozna wypisywac jeszcze duzo. Sklep jako taki jest prosty, ale roboty jest duzo.
Ja sowjego juz mam dosc dry.gif
kicaj
Cytat(Puciek @ 2004-06-23 15:01:41)
    ...
  • Wyświetlanie gróp
    ...
Mniej więcej

Grup i Mniejwięcej smile.gif cool.gif
Puciek
Cytat(kicaj_ @ 2004-06-23 15:09:08)
Grup i Mniejwięcej smile.gif cool.gif

Drogi mój ty obiadku...
Czy mam se dokleić w sygnaturece link do scanu z zaświadczenia o dyslekcji, dysortografi i dysgrafi ?
Błagam - nie poprawiajcie bo to wnerwia
kicaj
Cytat(Puciek @ 2004-06-23 15:11:47)
Czy mam se dokleić w sygnaturece link do scanu z zaświadczenia o dyslekcji, dysortografi i dysgrafi ?
Błagam - nie poprawiajcie bo to wnerwia

Masz problemy z dys*?
Poczytaj na forum, byl temat na ktorym jest ostra krytyka tego "modnego" ostatnio tematu...

Poprawiam Cie nie dlatego ze sprawia mi to przyjemnosc, ale zeby lepiej sie czytalo mi., jak i innym.
squid
sklep nie dla mnie ja bym dla wlasnej przyjemnosci czegos takiego nie tworzyl, wszystko to co mowicie sie zdadza z tym co sobie wymyslilem.
Problem ze bede to robil am a jak slusznie zauwazylisie to jest sporo roboty.
Najwieksze watpliwosci mam co to koszyka, jak go zrealizowac?? trzymac w cookie?moze w sesji moze w jednym i drugim? nie wiem sam? co myslicie?
Czy sa jakies przeslani sugerujace aby najpierw uzytkownaik podawal dane teleadresowe i dopiero mial dostep do sklepu czy moze lepiej zeby dane byly podawane po sakonczeniu zakupwow?

no i przyszlo mi jeszcze do glowy jak zrealizowac dowolna liczbe kategorii?? oczywiscie wiem ze to trza w bazie dancyh. mozey by trzymac pole dla kazdego proguktu z podkategoria i osobna tabele gdzie bym wyszukiwal do jakiej kategorii nalezy dana podkategoria?? narazie sobie tak gdym mam jeszcze czas ale jak cos wam przyjdzie na mysl to dawac;)
enceladus
Cytat(squid @ 2004-06-23 14:53:55)
no i przyszlo mi jeszcze do glowy jak zrealizowac dowolna liczbe kategorii?? oczywiscie wiem ze to trza w bazie dancyh. mozey by trzymac pole dla kazdego proguktu z podkategoria i osobna tabele gdzie bym wyszukiwal do jakiej kategorii nalezy dana podkategoria?? narazie sobie tak gdym mam jeszcze czas ale jak cos wam przyjdzie na mysl to dawac;)

Poszukaj informacji o drzewach w bazie danych - katalog produktów to takie drzewko smile.gif
squid
chozi o cos takiego??
  1. tree_level_1 (id, name) :
  2. (1,sql);
  3. tree_level_2 (id, parent_id, name) :
  4. (1, 1, postgresql),
  5. (2, 1, oracle);
  6. tree_level_3 (id, parent_id, name) :
  7. (1, 1, linux),
  8. (2, 2, solaris);
  9. (3, 2, linux);
  10. (4, 2, windows);
  11. tree_level_4 (id, parent_id, name) :
  12. (1, 3, glibc1),
  13. (2, 3, glibc2);

gdzie nazwa tabeli moze byc nazwa kaegorii, o to chodzi?
tsharek
ja własnie używam czegoś takiego jako drzewka. no może nie dokońca. mam jedną tabele, a dla lewelu 1 parrent_id jest null. do takiego zastosowania starczy:) a co do koszyka: ja robie w sesji. Po części ciasteczka są też wykożystywane, kiedy sesja jest włączona. produkty w koszyku robie za pomocą serialize. tablica którą serializujesz: jako klucz to id towaru, a vartość to liczba sztuk.
Może jest jakieś leprze rozwiązanie?

Pozdrawiam
enceladus
Ja jestem zdecydowanie za trzymaniem koszyka w bazie, czasem coś się zacznie trzeba odejść od kompa .... a sesja idzie w kosmos.
tsharek
to jest druga możliwość:) to wszystko zależy jakiego typu to ma być koszyk. czy taki wieczny czy nie. jeśli chcesz aby koszyk się kasował po wylogowaniu - to sesje, a jeśli koszyk stały to baza. można połączyć także te 2 metody, np przy logowaniu pytać sie czy zostawić koszyk czy nie. a co do samych sesji - chyba da się ustawić tak żeby było dobrze - tzn timeout sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.