Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] download z kolejkowaniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lemming
No właśnie da się zrobić taki skrypt w php i MySQL ? tak jak np. www.halflife.pl ?
scanner
I myślisz, ze teraz każdy wlexie na podany adrtes i zacznie oglądać jak działa ichni skrypt?
Masz problem, opisz go dokładnie. A nie "tak jak na xxx.yyy.zzz".
djpeterek
lemming najpierw naucz sie pisac skrypty a potem sie bierz za cos trudniejszego a skrypt kolejkowania nie jest taki trudny wymaga tylko poznania podstaw php i mysql i nauczenia sie czego kolwiek pisac
hwao
Jezeli chodzi o te menu po lewej to ono jets w js.
Po prawej masz troche flasha a w centralnej czesci newsy (najprawdopodobniej w php )
Zrobienie takiej stronki nie powinno Ci zajac glugo gozej z trescia
rogrog
no właśnie, opisz swój problem dokładnie

a jeżeli tak ci zależy, żeby ludzie wchodzili na stronkę i oglądali to mogłeś chociaż dać hiperłącze!
lemming
Cytat(djpeterek @ 2004-06-24 10:35:33)
lemming najpierw naucz sie pisac skrypty a potem sie bierz za cos trudniejszego a skrypt kolejkowania nie jest taki trudny wymaga tylko poznania podstaw php i mysql i nauczenia sie czego kolwiek pisac

tak sie sklada ze umiem pisac skrypty (podstaw php i mysql dawno sie nauczylem).
---------
A dokladniej to mi chodzi o to, jak to jest zrobione ze jak juz jeden user sciagnie to moze nastepny sciagac, skad skrypt wie czy uzytkownik juz sciagnal. Jakies cookies czy cos?
tsharek
wydaje mi się jednak że dobry skrypt z kolejkowaniem nie jest aż taki prosty. (dobry oznacza dobrze zabezpieczony). Troszke pomyślałem (teoretycznie) jak takie coś może wyglądać. oto co wymyśliłem:
1.generujemy sesje dla danego użytkownika z czasem powstania.
2.sortujemy sesje wg. czasu powstania sesji (to będzie nasza kolejka)
3.sprawdzamy łącząć się po ftp czy jest wolny slot.
4a. jeśli tak to tworzymy katalog np o id sesji, kolesia który ma najdłuższy czas sesji (jest 1 w kolejce) i podajemy mu wygenerowany link.
4b. jeśli nie to czekamy np. 10 sek i skaczemy do pkt 3

problem jest gdy trzeba będzie kasować niepotrzebne jusz katalogi. tego problemu nei wiem jak obejsc. znaczy wymyśliłem coś takiego jeszcze: tworzymy odpowiednie konta na ftp (każde konto to 1 slot - jeden użytkownik) i na tej zasadzie sprawdzamy czy jest miejsce czy nie. i jak jest miejsce to stary katalog możemy usunąć.

Pewnie jest 100 razy prostszy sposób na takie coś, ale jakoś nie mogę sobie wynależć w miare coś inne bezpieczne:)

pozdrawiam
djpeterek
ja bym zrobil tak:

1 - ktoś klika w link np : download.php?plik=plik.zip
2 - skrypt sprawdza w bazie ile jest wpisów z czasem ( mktime() ) który jest niewiększy niż aktualny + 300 powiedzmy ( mktime()+300 ) , jeżeil jest ich mniej niż X to przechodzi dalej, jak więcej to wywala error, przechodzi do 4 i kończy ( bez 5 sie znaczy )
3 - teraz skrypt zapisuje do bazy aktualny czas + 300 ( mktime()+300 )
4 - skrypt kasuje wszystkie wpisy, w których czas jest mniejszy niż czas aktualny
5 - nastąpnie wysyła do użytwkonika plik, przekierowując go na właściwy adres lub odczytując zawartość i wysyłając do przeglądarki

Objaśnienia :
- 300 oznacza 300 sekund czyli 5 minut, przykładowy czas przez ktory użytkownik uważany jest za pobierającego plik, oczywiście możesz zmienić
- X to ilość osób które mogą pobierać jednocześnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.