lemming
24.06.2004, 06:26:39
No właśnie da się zrobić taki skrypt w php i MySQL ? tak jak np. www.halflife.pl ?
scanner
24.06.2004, 06:49:52
I myślisz, ze teraz każdy wlexie na podany adrtes i zacznie oglądać jak działa ichni skrypt?
Masz problem, opisz go dokładnie. A nie "tak jak na xxx.yyy.zzz".
djpeterek
24.06.2004, 10:35:33
lemming najpierw naucz sie pisac skrypty a potem sie bierz za cos trudniejszego a skrypt kolejkowania nie jest taki trudny wymaga tylko poznania podstaw php i mysql i nauczenia sie czego kolwiek pisac
hwao
24.06.2004, 11:53:35
Jezeli chodzi o te menu po lewej to ono jets w js.
Po prawej masz troche flasha a w centralnej czesci newsy (najprawdopodobniej w php )
Zrobienie takiej stronki nie powinno Ci zajac glugo gozej z trescia
rogrog
24.06.2004, 12:22:44
no właśnie, opisz swój problem dokładnie
a jeżeli tak ci zależy, żeby ludzie wchodzili na stronkę i oglądali to mogłeś chociaż dać hiperłącze!
lemming
24.06.2004, 14:06:48
Cytat(djpeterek @ 2004-06-24 10:35:33)
lemming najpierw naucz sie pisac skrypty a potem sie bierz za cos trudniejszego a skrypt kolejkowania nie jest taki trudny wymaga tylko poznania podstaw php i mysql i nauczenia sie czego kolwiek pisac
tak sie sklada ze umiem pisac skrypty (podstaw php i mysql dawno sie nauczylem).
---------
A dokladniej to mi chodzi o to, jak to jest zrobione ze jak juz jeden user sciagnie to moze nastepny sciagac, skad skrypt wie czy uzytkownik juz sciagnal. Jakies cookies czy cos?
tsharek
24.06.2004, 16:01:24
wydaje mi się jednak że dobry skrypt z kolejkowaniem nie jest aż taki prosty. (dobry oznacza dobrze zabezpieczony). Troszke pomyślałem (teoretycznie) jak takie coś może wyglądać. oto co wymyśliłem:
1.generujemy sesje dla danego użytkownika z czasem powstania.
2.sortujemy sesje wg. czasu powstania sesji (to będzie nasza kolejka)
3.sprawdzamy łącząć się po ftp czy jest wolny slot.
4a. jeśli tak to tworzymy katalog np o id sesji, kolesia który ma najdłuższy czas sesji (jest 1 w kolejce) i podajemy mu wygenerowany link.
4b. jeśli nie to czekamy np. 10 sek i skaczemy do pkt 3
problem jest gdy trzeba będzie kasować niepotrzebne jusz katalogi. tego problemu nei wiem jak obejsc. znaczy wymyśliłem coś takiego jeszcze: tworzymy odpowiednie konta na ftp (każde konto to 1 slot - jeden użytkownik) i na tej zasadzie sprawdzamy czy jest miejsce czy nie. i jak jest miejsce to stary katalog możemy usunąć.
Pewnie jest 100 razy prostszy sposób na takie coś, ale jakoś nie mogę sobie wynależć w miare coś inne bezpieczne:)
pozdrawiam
djpeterek
25.06.2004, 15:57:50
ja bym zrobil tak:
1 - ktoś klika w link np : download.php?plik=plik.zip
2 - skrypt sprawdza w bazie ile jest wpisów z czasem ( mktime() ) który jest niewiększy niż aktualny + 300 powiedzmy ( mktime()+300 ) , jeżeil jest ich mniej niż X to przechodzi dalej, jak więcej to wywala error, przechodzi do 4 i kończy ( bez 5 sie znaczy )
3 - teraz skrypt zapisuje do bazy aktualny czas + 300 ( mktime()+300 )
4 - skrypt kasuje wszystkie wpisy, w których czas jest mniejszy niż czas aktualny
5 - nastąpnie wysyła do użytwkonika plik, przekierowując go na właściwy adres lub odczytując zawartość i wysyłając do przeglądarki
Objaśnienia :
- 300 oznacza 300 sekund czyli 5 minut, przykładowy czas przez ktory użytkownik uważany jest za pobierającego plik, oczywiście możesz zmienić
- X to ilość osób które mogą pobierać jednocześnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.