Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Insert into - problem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
loko87
Problem który przewijał się już mnóstwo razy, a mimo to nie moge znaleźć odpowiedzi. Wydaje mi sięl, że może chodzić o cudzysłowia jednak próbowałem już chyb wszystkiego:

$zapytanie = @mysql_query("START TRANSACTION;
INSERT INTO klient SET id_klient=null, imie='".$this->imie."', nazwisko='".$this->nazwisko."', telefon_stacjonarny='".$this->telefon_stacjonarny."', telefon_komorkowy='".$this->telefon_komorkowy."', miasto='".$this->miasto."', kod_pocztowy='".$this->kod_pocztowy."', adres='".$this->adres."', pesel='".$this->pesel."';
INSERT INTO hasla SET id_klient=null, haslo='".$haslo_hash."';
Commit; ");

Zarówno po przekazaniu zmiennych do obiektu, jak i po hashowaniu hasla, wszedzie dodalem addslashes.

Dostaje błąd
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'INSERT INTO klient SET id_klient=null, imie='moje_imie', nazwisko='moje_nazwisko',' at line 2

Wklepywałem te same dane tą samą komendą ręcznie z konsoli SQLa oraz PHPmyAdmina i wszedzie działało. Co może być nie tak?

pozdrawiam i dziekuje za pomoc
mortus
Problem polega na tym, że nie ma możliwości wykonania kilku zapytań sql rozdzielonych średnikiem poprzez jednorazowe użycie PHP-owej funkcji mysql_query(). Trzeba te zapytania wykonać osobno:
  1. mysql_query("START TRANSACTION");
  2. $result1 = mysql_query("INSERT INTO klient SET id_klient=null, imie='".$this->imie."', nazwisko='".$this->nazwisko."', telefon_stacjonarny='".$this->telefon_stacjonarny."', telefon_komorkowy='".$this->telefon_komorkowy."', miasto='".$this->miasto."', kod_pocztowy='".$this->kod_pocztowy."', adres='".$this->adres."', pesel='".$this->pesel."'");
  3. $result2 = mysql_query("INSERT INTO hasla SET id_klient=null, haslo='".$haslo_hash."'");
  4. mysql_query("COMMIT");
loko87
Dziękuje uprzejmie, lece spróbować smile.gif

Jeszcze raz dziękuje - wszystko działą jak należy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.