Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [photoshop]wyciecie tekstu z warstwy
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
trucksweb
potrzebuje szybkiej pomocy:
mam warstwe -bialy kwadrat (pod nim jest przezroczyste tlo)
na nim natomiast pisze jakis tekst "Ala ma kota"

i teraz chce wyciac ten tekst w bialego kwadratu -tak zeby byl tylko bialy kwadrat i przezroczyty tekst.

hmm, nie wiem czy dobrze wytlumaczylem- cos na wzor szablonu malarskiego wink.gif
Daiquiri
Ctrl + klik na warstwę z napisem (w "T") dla zaznaczenia. Potem klik na warstwę z kwadratem i delete smile.gif.
trucksweb
cos nie idzie :/

daje delete a warstwa sie nie rusza

a - jako tekst mam sam kontur ! bo zapomnialem dodac chce wyciac wszystko poza konturem

//
dokladnie tego efektu potrzebuje:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce6aaf7a746d412d.html

zawartosc tekstu na tym bialym prostokacie jest pusta-wiec jak podmienie ta szara teksture na inna to pod obrazkiem tez bedzie inne
Daiquiri
A masz zaznaczony ten tekst "migającą" obwódką? Jeżeli tak to klikasz lewym na warstwę z kwadratem i wtedy delete/backspace smile.gif

EDIT:
Masz 2 warstwy:
1. warstwa z tekstem (z "T" po lewej)
2. Warstwa z kwadratem
Opcjonalnie:
3. Warstwa z tłem (pod wycięciem napisu w kwadracie)

Wciskasz ctrl i klikasz na "T" warstwy z tekstem. Tekst zaznacza się migającą obwódką. Klikasz lewym przyciskiem na warstwę 2 (tekst jest nadal zaznaczony). Wciskasz delete/backspace (warstwa z kwadratem musi być zaznaczona). Voila! Ukryj warstwę z tekstem i zobaczysz, że w kwadracie wyciął się napis. Wszystko co będzie w poniższych warstwach będzie widoczne z tego wycięcia
trucksweb
tak, tekst mam z migajaca obwodka. jak klikne delete na waarstwie na ktorej ejst ten obrazek to wyskakuje ze warstwa nie ejst bezposrednio edytowalna- resteryzuje ja i tez nie idzie usunac

//
tak, dokladnie. slepy juz chyba jestem.
Dzieki za pomoc rolleyes.gif
Daiquiri
Być może nie jest spłaszczona? Nie wiem co Ty tam masz, ale możesz jeszcze skorzystać z maski:
1. Zaznaczasz tekst
2. Odwracasz zaznaczenie (ctrl + shift + i)
3. Zaznaczasz warstwę z prostokątem
4. Klikasz na "dodaj maskę warstwy" (na dole menu warstw - prostokąt z okręgiem w środku)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.