kaem
29.09.2011, 09:58:45
Witam,
przymierzam się powoli do próby napisania prostego systemu do łączenia się z kontem bankowym. Można to załatwić Curlem? Może innym sposobem...? Na co zwracać uwagę, może jest coś o czym powinienem poczytać, i generalnie czy nie porywam się przypadkiem z motyką na słońce?
Fifi209
29.09.2011, 10:50:16
Zależnie od banku, niektóre udostępniają gotowe API do łączenia się.
Jeżeli nie ma API to curlem dasz radę. ;p Co się da przez przeglądarkę, to i curlem się da.
webdice
29.09.2011, 12:28:53
Cytat(Fifi209 @ 29.09.2011, 11:50:16 )

Zależnie od banku, niektóre udostępniają gotowe API do łączenia się.
Jakiś konkretniejsze informacje?
tehaha
29.09.2011, 12:42:03
bank bph ma swoje api bankconnect
Cytat
W ramach BankConnect, klient będzie mieć dostęp do aktualnych danych na swoim koncie, takich jak saldo dostępne i księgowe, historia operacji, wyciągi, raporty Cash Managemet.
Inne chyba nie mają
Fifi209
29.09.2011, 12:51:07
Cytat(webdice @ 29.09.2011, 13:28:53 )

Jakiś konkretniejsze informacje?
ABE@topic
A w ogóle to nie prościej załatwić to przez serwisy typu dotpay ? Oni dają API, przykładowe skrypty i zajmują się wszystkim a kasę na koncie i tak masz.
webdice
29.09.2011, 13:22:20
Cytat(Fifi209 @ 29.09.2011, 13:51:07 )

A w ogóle to nie prościej załatwić to przez serwisy typu dotpay ? Oni dają API, przykładowe skrypty i zajmują się wszystkim a kasę na koncie i tak masz.
Prosty przykład. Wystawiasz i wysyłasz fakturę. Tu księgowa, albo inna osoba odpowiedzialna za płatności zaloguje się na konto i zrobi przelew.
kaem
29.09.2011, 13:26:30
Cytat
Dzięki, ciekawe rozwiązanie, ale zobaczymy co na to klient. Na razie robię rozpoznanie tematu, a za jakiś czas pewnie dostanę zadanie z konkretną specyfikacją.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe uwagi to chętnie przeczytam:) Może ktoś już próbował robić takie rzeczy curlem i wie o problemach i trudnościach które mogę napotkać?
PS: dzięki za linki
cycofiasz
29.09.2011, 14:51:39
Dotpay ma tę wadę że pobierają prowizję. Z tego co mi wiadomo to tylko BPH posiada API, czy darmowe tego nie wiem. Reszta "API" ze sponsorowanego artykuły na wikipedii korzysta z web scrapingu stron bankowych.
Pisałem oskryptowanie do kilkunastu polskich banków, jeśli ogarniasz HTTP , javascript , wyrażenia regularne to to zrobisz. Do niektórych banków trzeba się bardziej przyłożyć, do innych mniej.
kaem
30.09.2011, 11:50:36
Z JS i wyrażeniami nie powinno być kłopotów, HTTP trochę gorzej bo zawsze framework mnie w tym wyręczał, ale nie ma bata - trzeba będzie się w to wgryźć. Thx.
EDIT:// teraz tak sobie pomyślałem, że taki systemik oparty na curlu, regExp. i http będzie działał do momentu, gdy bank nie dokona zmian w swojej aplikacji a to przecież czasem się zdarza...
cycofiasz
30.09.2011, 12:49:24
No API to to nie jest. Owszem zdarza się że zachodzą zmiany w systemach bankowości www, ale nie zdarzają się one aż tak często, jeśli działa coś dobrze to tego nie zmieniają. Do tej pory miałem 3 takie przypadki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.