Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie sql i tabelka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Van Pytel
Otóż mam pewien problem.

Otóż mam zwykłe zapytanie

1. SELECT id, name, country FORM user

i powiedzmy że dostaje takie wyniki:

|id|name|country|
|1|zzz|Poland|
|2|aaa|Poland|
|3|qqq|Other|
|4|xxx|Poland|
|5|sss|Other|

I mam tabelke (oczywiście jest to w div, ale wizualnie chce to przedstawić):
[pre]
| Poland | Other |
| zzz | xxx |
| qqq | aaa |
| sss | |
[/pre]

I wszystko gra, ale może też się zdarzyć, że z Poland nikogo nie będzie i wtedy chce aby w "tabeli" po lewej pisało. że nie ma nikogo.
Jak można takie coś osiągnąć? Mogę oczywiście zrobić dwa zapytania i dać warunki, ale tego chce uniknąć. Nie mogę też użyć funkcji mysql_num_rows bo w other może być dwa rekordy, a w poland 0 to wtedy będą dwa rekordy więc nie mogę wyświetlić że brak wyników w poland. Chyba, że inaczej tą funkcję lub inną zastosować do tego.

Dzięki za pomoc smile.gif
mls
A nie prościej zrobić normalną tabelkę?
Pomijam już fakt, że z tego co napisałeś niewiele da się wywnioskować.
Van Pytel
Tzn jak normalna tabelkę?
Nie chce tego przedstawić jedno pod drugim, chce zrobić dwa divy obok siebie, pierwszy to pokazanie użytkowników z poland, a drugi z reszty. Wykonać jednym zapytaniem do bazy i jeśli jest zero wyników (z poland albo other ) to wyświetlić w danym divie odpowiedni komunikat.
CuteOne
http://compzone.org/art-Zastosowanie+dyrek...GROUP+BY-9.html lub SELECT'y w SELECT'cie
Van Pytel
GROUP BY raczej się nie przyda w moim przypadku, myślałem o podzapytaniu w select, ale też ono mnie jakoś nie przekonuje sad.gif Wolę aby to php miało więcej pacy niż mysql. Jeśli nie ma innej możliwości to będę musiał zrobić to podzapytanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.