Korzystam aktualnie z takiego zapytania:

1. $aktywne_aukcje = $db->query("SELECT
  2.  
  3. a.*,
  4. u.login as user,
  5. a.koszt+a.kwota+((((a.procent*0.01) *a.kwota) / 365) * a.dni) as zwrotu,
  6. (a.koszt+a.kwota+((((a.procent*0.01) *a.kwota) / 365) * a.dni) - a.kwota) as marza,
  7. u.login as login
  8.  
  9. FROM
  10. user u,
  11. aukcja a
  12. LEFT JOIN
  13. aukcja_oferta o ON o.id_aukcja=a.id
  14. WHERE
  15. a.status=0 AND
  16. u.id=a.id_user AND
  17. a.id_user <> ".$_SESSION['uid']."
  18. $ordery
  19.  
  20. ")->res();

A polega ono na tym, że pobiera dane o ofertach aukcji pożyczkobiorców.

Przyjrzyjcie się kwestii od SELECT do FORM, dane pobierane są w większości z tabeli `aukcja`, a jak widzimy mamy jeszcze z lewej podłączaną tabelę aukcja_oferta...

A teraz o co chodzi - chodzi o to, żeby dane pobierane były nie z tabeli aukcja tylko z tabeli aukcja_oferta ale TYLKO wtedy, gdy jest jakaś oferta i jest ona KORZYSTNIEJSZA (dla pożyczkobiorcy) niż oferta złożona przez przyszłego pożyczkobiorcę.

Im niższy wynik z tego wzoru: a.koszt+a.kwota+((((a.procent*0.01) *a.kwota) / 365) * a.dni) tym korzystniejsza jest oferta. ale ale ale, jeżeli mówilibyśmy o ofercie to cały ten wzór wyglądałby tak:
o.koszt+o.kwota+((((o.procent*0.01) *o.kwota) / 365) * a.dni) - tylko dni zostają w tabeli aukcja.

A w przypadku wielu ofert - pobierałby tą najkorzystniejszą dla pożyczkobiorcy.

Starałem się najkrócej, jakieś pomysły? Mi się już miesza od prób z CASE, WHEN, IIF, SWITCH... może nie moja pora

PS. proszę nie zwracać uwagi na te bezsensowne elementy we wzorach, są zrobione po części umyślnie