ktuvok
5.07.2004, 10:01:34
Napisałem systemik działający na serwerze home.pl. Korzystam z certyfikatu SSL należącego do home.pl, a więc zamiast www.mojadomena.pl podaję www.nazwa_konta_w_home_pl.home.pl.
Niekiedy podczas pracy z systemem w trybie SSL wysłanie formularza lub zwykłe przejście do innego pliku kończy się natychmiastowym przejściem do "pustej" strony, z komunikatem przeglądarki "nie można wyświetlić strony". Nie następuje w ogóle próba ładowania strony z serwera!
Odświeżenie lub powrót i powtórne submitowanie formularza daje już zwykle prawidłowy efekt.
Problem występuje wyłącznie w IE (nie zaobserwowałem go w innych przeglądarkach), raczej niezależnie od wersji (sprawdzałem na 5.5 i 6.0). Występuje niezależnie od komputera (nie może być wynikiem błędnych ustawień przeglądarki) i niezależnie od sieci (pojawia się tak samo często przy lączu 2 MB jak i przy polączeniu modemowym 128 kB). Ustawienia IE są zwykle standardowe, ale żadna manipulacja tymi ustawieniami nie poprawia tego błędu. Systemy operacyjne różne, od Win98 po WinXP.
Nie wiem, czy to istotne, ale korzystam z sesji we wszystkich skryptach systemu. Rozpoczynam ją zwyczajnym session_start(), a potem odwołuję się do zmiennych sesyjnych lub je nadpisuję.
Problem powtarza się nieregularnie, raz na jakieś 20 - 30 ekranów. Niezależnie od skryptu, który próbuję uruchamiać. Nie pojawia się nigdy, jeśli pracujemy bez SSL'a.
Myślałem, że to może kwestia grafiki (większość ekranów zawiera lekkiego flasha w górnej części), ale są też okienka, które pozbawione są wszelkich bajerów i tak samo zdarza im się wywrotka.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Pytałem już o to kiedyś na forum php, ale nie udało mi tam się uzyskać żadnej choćby próby odpowiedzi, a wątek ten z poprzedniego forum nie jest dostępny.
Dziękuję i pozdrawiam,
K
spróbuj skatować gości w pomocy online na home.pl, chociaż postraszę, że miałem tam konto i mimo że to niby największy i najlepszy (ponoć) hosting w polsce o kilka podstawowych usług związanych z utrzymaniem domeny nie mogłem się tam doprosić..
ktuvok
5.07.2004, 10:16:06
Hmm, problem w tym, że ustalenia telefoniczne kończą się prośbą operatora aby skierować zapytanie na adres administratora. Gdy zaś pytałem admina o ten problem kilka miesięcy temu, otrzymałem maila, że nie stwierdzono problemów leżących po stronie serwera, ktore mogłyby powodować opisaną sytuację
K
seaquest
5.07.2004, 10:31:43
php Pro -> php
Yarecki
5.07.2004, 12:45:46
Spróbuj wstawić to na początku strony:
<?
header(\"Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\"); ?>
Nie wiem czemu, ale coś takiego rozwiązało mój problem, który był identyczny z opisanym przez Ciebie, na prx.pl.
Wedrowiec
5.07.2004, 13:15:57
dokładnie jak Yarecki pisze.
Tylko zostaw meta HTML'owe od kodowania, inaczej moga byc problemy z kodowaniem (jeżeli wklejasz cos przez CMS'a z plików tekstowych/word itp)
ktuvok
5.07.2004, 14:13:31
W takim razie upewnijcie mnie, proszę, czy zastosowana kolejność jest prawidłowa:
<header("Content-type: text/html; charset=iso-8859-2")>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> ...
u mnie nie jest to takie jednoznaczne, bo plik gora.php, zawierający odpowiedni kod html, includuję sobie w każdym kolejnym pliku. Ale - jeśli dobrze zrozumiałem, ten wpis musi być na początku kodu strony, a więc w moim przypadku - w tymże includowanym pliku, tak?
Pozdrawiam,
K
byther
5.07.2004, 15:44:11
Chodzi o to, by przeglądarka "załapała", że zawartość dokumentu jest typu text/html, a kodowanie to iso-8859-2. ZTCW, jest obojętne, czy wykorzystasz funkcję header() czy dopiszesz linijkę z tagiem <meta http-equiv...
Yarecki
5.07.2004, 16:41:45
Cytat(ktuvok @ 2004-07-05 15:13:31)
W takim razie upewnijcie mnie, proszę, czy zastosowana kolejność jest prawidłowa:
Headery muszą być wysłane zanim cokolwiek otrzyma przeglądarka.
Np. gora.php może wyglądać tak:
<?
header(\"Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\"); ?>
<!DOCTYPE ...>
<html>
<head>
<meta ...>
itd.
ktuvok
6.07.2004, 07:36:39
Dzięki,
ale po przetestowaniu rozwiąznia widzę, że wciąż problem się pojawia...
Umieściłem proponowany przez Was wpis w pliku "góra", próbowałem też umieszczać go w kolejnych skryptach, na samym początku, a więc przed includowaniem "góry" i przed wywołaniem session_start().
Problem wciąż istnieje. Nie bardzo wiem, co dalej - pomóżcie.
Pozdrawiam,
K
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.