Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Numerowanie każdego wpisu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qoryto
Witam.
Przerabiam darmowy skrypt, który dodaje wpisy oraz przy każdym wpisie dodaję obrazek.
Skrypt działa na zasadzie, że link do wpisu generuje w taki sposób: domena.pl/2011-11-12-13-24/tytul wpisu.

Chcę skrócić do postaci: domena.pl/2011-11-12/tytul wpisu.
Problem pojawią się gdy chce dodać kolejny post, zastępuje mi najnowszym. A ten stary się nie pojawia.

Zapisuje dane w pliku /dane/ "2011-11-02-gra.php" oraz 2011-11-02-gra.jpg.
Posługuje się datą jak widać. Chciałbym aby skrypt przy dodawaniu nowego wpisu dopisywał ID wpisu. Załóżmy:
2011-11-02-IDWPISU-gra.php

Skrypt bazuje na plikach PHP bez bazy danych, chodzi mi po prostu aby ID zapisywał do jakiegoś pliku np textowego.
I przy tworzeniu nowego wpisu, sprawdzałby czy ID nie istnieje w tej bazie pliku .txt.

Załóżmy jest wpis jeden i drugi o ID 1 i 2, gdy będę dodawał 3 wpis to będzie zwiększał o jeden czyli w trakcie dodawania wpisu czwartego będzie to ID 3.. i wtedy nie przypisze już ID = 1 ID = 2 tylko ID = 3

Mam nadzieję że w miare jasno to opisałem, prosiłbym o pomoc.
gothye
Może pokaż kod aby było szybciej ..
croc
Zakładam, że chcesz generować takie nazwy plików:
  1. 2011-11-12-gra.txt
  2. 2011-11-12-2-gra.txt
  3. 2011-11-12-3-gra.txt
  4. itd.

1. $date = '2011-11-12';
  2. for($id = 1; file_exists($fileName = $date.($id === 1 ? null : '-'.$id).'-gra.txt'); ++$id);
  3. // W $fileName masz nazwę pliku, która przejdzie.
qoryto
Dzięki, zastosowałem i pomogło:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.