Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat]Poszukuję ludzi do napisania CMS
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
szmerak
Witam!
Nazywam się Bartek i poszukuję osób które pomogły by mi napisać CMS.
Od zawsze programowałem sam bez pomocy nikogo i teraz widzę że aby
napisać coś większego jest potrzebna większa grupa ludzi.
Współpraca by wyglądała następująco:

Cały projekt by był wymodelowany(chyba tak to się pisze UML), i
podzielilibyśmy się tak aby każdy miał swoją klasę do napisania.
Komunikowanie się najlepiej przez skype czy też email to już do uzgodnienia.
Razem byśmy doszli do tego jak skrypt ma funkcjonować itp...

Osoby które są zainteresowane proszone są o kontakt poprzez posta w tym temacie.

Dziękuje. (jak zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie)
croc
Jak wygląda Twoja znajomość PHP/MySQL/JavaScript/HTML/CSS i czy oferujesz coś poza satysfakcją?
lobopol
Wybacz, ale po twojej ocenie umiejętności widać, że jesteś jeszcze podczas nauki php/html nieco niemiło na starcie podawać fałszywe informacje. Co prawda większość osób od razu to zauważy, ale jednak niesmak pozostaje.
szmerak
po czym to wywnioskowałeś. Przejdź do konkretów...
przyznam ciągle się uczę ale jestem już na zaawansowanym stopniu
lobopol
Prosta sprawa, oceniłeś swojego html/css na 5/4 co sugeruje, że powinieneś być w tym po prostu bardzo dobry, ale po wejściu na twoje strony widzimy sieczkę kodową, prosta strona z niedużą ilością danych ma ponad 1100 linii html i ponad 600 linii css. Strony jakby nie patrzeć wyglądają jak z roku 2000. Programujesz od 2006 roku, a masz 2 projekty z czego jeden niedokończony, a drugi to kilka dni pisania. Jak widać po twoim forum przykładasz się do swojej pracy, że hoho.

Wyjaśnij mi co to znaczy zaawansowany stopień programowania w php? Dużo piszę w php/jQuery/mysql/html/css, a w żadnej z tych dziedzin nie odważyłbym się na ocenianie mojej wiedzy na 5 w skali 1-5. Prawda jest taka, że zanim powinieneś się zabrać za poważniejsze projekty powinieneś zrobić kilka mniejszych.
szmerak
Jaka sieczka kodowa?
Proszę przepuścić przez validator!
a reszta mnie nie interesuje...

Proste pytanie pomożesz mi w tym cms, czy dalej będziesz mi wytykał "moje sieczki kodowe"...
lobopol
Na początku przyznam byłem zainteresowany, ale do momentu gdy zobaczyłem twoje projekty i czas od jakiego siedzisz w php po prostu mnie od tego odrzuciły.

Co do sieczki kodowej to co z tego, że strona się waliduje jak jest rozepchana do potęgi, pomijam wygląd bo to kwestia gustu, ale dla wyświetlenia 20 wpisów z bazy masz ponad 1100 linii kodu który i tak ci się nie waliduje (http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.mcservlist.com%2F&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0 nie tylko przez facebooka). Nie mogę ocenić bezpośrednio twojego kodu php bo nie mam jak w niego spojrzeć, ale skoro taki html oceniasz na 5, a php na 4, to na logikę to nie może być nic nadzwyczajnego.

Ps. lista serwerów sypie ci się w ie7 (szczególnie wgląd w pojedynczy).
Spawnm
Php niby 4/5 a strona mcservlist.com podatna nawet na xss.
1/10 bym powiedział.
by_ikar
Kod
Jaka sieczka kodowa?
Proszę przepuścić przez validator!
a reszta mnie nie interesuje...

validator potrafi przepuścić takie kwiatki jak:

Kod
<a><b><a></a></b></a>

Są jeszcze standardy, których trzeba się trzymac wink.gif

Co do projektu IMO najlepiej napisać jakiegoś FW gdzie będzie można dorzucać jakieś pluginy/moduły i taki cms może być modułem/pluginem takiego fw.
peter13135
Cytat
Nie mam zamiaru nikomu płacić za nic.

Jak wiadomo z praw logiki ~(~p) = p.
Dlatego z tego zdania wynika, że "mam zamiar komuś płacić za nic"
Czy mogę ja być tym kimś ?
szmerak
Dobra dziękuje wszystkim za wasze opinie. Ale zdania nie zmienię...
Dalej jest ktoś chętny pomóc mi napisać CMS?

@Swawnm mógł byś podać przykład jak byś to zrobił?
Każda zmienna jest zabezpieczona i sądzę że się mylisz...
Sesje również...
lobopol
Ta zabezpieczone, nawet kombinować nie musiałem wejdź na główną
szmerak
dobra zwracam honor zapomnialem o title smile.gif
Title bylo nie zabezpieczone htmlspecialchars ale 3 sekundki i koniec takiego czegos...
lobopol
Teraz 3 sekundki, ale jakby ci tego ktoś nie wypomniał to byś nie wiedział, a kto wie w ilu miejscach jeszcze masz takie luki (o ile nie gorsze), audytu bezpieczeństwa mi się nie chcę robić.
Zobacz sobie jeszcze główną stronę. Dodatkowo:
  1. Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/szmerak/domains/mcservlist. //pozwalasz na złe dane w zapytaniach pewnie sqlinjection dałbym radę wcisnąć, ale nie chcę mi się

Popatrz na kraj http://mcservlist.com/server/show/136/ zapewne takiego nie masz w bazie co?

No i ostatnia rzecz na te 3 minutki co zerknąłem, robisz redirecty w trakcie wyświetlania html http://mcservlist.com/server/show/137/ i wyłącz sobie automatyczne przekierowanie, ładnie stronę widać
szmerak
No to teraz piękna ściema z tym błędem mysql_num_rows...
Po pierwsze to przy każdym zapytaniu mam @ i jest niemożliwością aby jakiś błąd wyskoczył.
A po drugie mam własną obsługę błędów więc proszę cię..

word-wrap: break; - załatwi to co zrobiłeś. tylko wiem że validator nie obsługuje word-wrapa i szukam jakiegos innego rozwiazania
lobopol
Nie no stary wybacz, ale dawanie @ w zapytaniach profesjonalne nie jest, a ten błąd rzeczywiście mi się wyświetlił. Jak chcesz go zobaczyć to wyłącz sobie przekierowanie w przeglądarce i wejdź na np. http://mcservlist.com/delete/137/
  1. Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/szmerak/domains/mcservlist.com/public_html/classes/db.class.php on line 77

wytłumacz mi skąd miałbym wiedzieć gdzie masz plik od połączenia z bazą danych, a jeszcze lepiej skąd wiem w której linii jest to zapytanie.

Ps. w poprzednim poście skopiowała mi się tylko część błędu jak widzę.
szmerak
Zapomniałem sprawdzić czy user == zalogowany
ale na szybkości naprawiłem
3:0 dla ciebie smile.gif.
Przynajmniej teraz wiem że trochę błędów podczas pisania robię, i to głupich błędów ale istotnych...
będę trochę bardziej zwracał na to uwagę smile.gif
ShadowD
Zamiast chęci prac z kimś, dodatkowo oceniania siebie na poziomie dobrym.bardzo dobrym czas się wziąć za siebie, może pomyśleć o jakiejś klasie do modelu? Po tym co koledzy wypisali widać, że sporo opijasz, a takie rozwiązanie Ci pomoże/wymusi na Tobie poprawne korzystanie - choć na forum znane są przypadku wysokich lotów jak chodzi o PDO. :-) Hmmm, jak poszukasz na stronie to okaże się, że błędy które koledzy wymienili to nie wszystko, a "@" jak już ktoś napisał to sztuczka której się po prostu nie stosuje i wydaje mi się trochę dziwne że mówisz o obsłudze błędów w tym kontekście, bo z mojej wiedzy wynika że obsługa błędów nie koniecznie ma coś wspólnego z błędami w składni czy logice aplikacji, a jest to proces bym powiedział ostatecznego filtrowania danych - co widać nie jest zaimplementowane wszędzie, albo dość dokładnie.

Ja osobiści nie chciał bym z Tobą pracować i nie powiedział bym że jestem od Ciebie lepszy, ale od organizatora takiego projektu wymagał bym ogromnej wiedzy by mógł to wszystko kontrolować, a Ty nie wydajesz mi się taką osobą. Kilka lat temu jak zaczynałem naukę też się tak oceniałem, też miałem takie plany jak Ty, za kilka lat jak już popracujesz trochę będziesz na to inaczej patrzył.
marekge
@szmerak, obawiam się że wygląda to następująco:

Szmerak skills:
PHP - 1/5
MySQL - 1/5
Javascript - 1/5
HTML - 3/5
CSS - 2/5

I nie ma tutaj z mojej strony żadnej złośliwości, a jednie realna ocena tego co zobaczyłem.
Wydaje mi się że przy żadnym większym projekcie też nie pracowałeś bo wspomniałbyś coś na początku o SVN czy GIT'cie.
Swoją drogą wiesz coś na temat wzorców projektowych?
croc
Nie do końca rozumiem po co tam jedziecie po chłopaku. Dajcie mu się uczyć zamiast poniżać.
peter13135
Cóż.. chyba nikt go nie poniża. Wydaje mi się, że dzięki temu wątkowi dużo się nauczy. Być może obiektywnie oceni swoją wiedzę i umiejętności, dowie się nad czym powinien pracować itp. Nie rozumiem czemu mielibyśmy go tutaj głaskać po głowie i chwalić za jego skrypt. Rzeczowa krytyka bardziej go zmobilizuje.
Nie mówię to jako expert, ale jako ktoś kto podobnie jak autor nadal się uczy być dobrym programistą.
croc
Tak, bo uwierzę, że robią to dla jego dobra. Niektórym po prostu słoma wychodzi z butów. Chłopak ewidentnie jest na etapie, gdzie potrafi nie dużo i nie mało i nie umie racjonalnie ocenić swoich umiejętności.

szmerak -> projekty archaiczne, dziwne jak na chłopaka, który zaczął się uczyć po dinozaurach biggrin.gif Z tymi ocenami swoich umiejętności grubo przesadziłeś, ale może znajdzie ktoś, z kim się razem pouczycie.
IceManSpy
Cytat(croc @ 4.11.2011, 22:37:51 ) *
Chłopak ewidentnie jest na etapie, gdzie potrafi nie dużo i nie mało i nie umie racjonalnie ocenić swoich umiejętności.

Dlatego wiele osób chce mu pokazać tą obiektywną wiedzę w jego skali. To co napisał @peter13135:
Cytat(peter13135 @ 4.11.2011, 22:29:53 ) *
Być może obiektywnie oceni swoją wiedzę i umiejętności, dowie się nad czym powinien pracować itp. Nie rozumiem czemu mielibyśmy go tutaj głaskać po głowie i chwalić za jego skrypt. Rzeczowa krytyka bardziej go zmobilizuje.

Lepiej dostać informacje: naucz się tego i tego, niż ale twoja strona jest brzydka i nie nowoczesna.
szmerak
Oh kurde ciekawe jak bym wcześniej zabezpieczył te 3 głupie zmienne przed xss...
i nikt by nie zrobił takiego głupiego inserta czy dalej byscie oceniali moje umiejetnosci tak nisko?
1 to stanowczo za mało. A błędy popełniłem poprzez czas robiłem to na szybko.

Marek ciekawi mnie jakie ty masz umiejętności...
jak śmiesz oceniać moje tak nisko nie widząc mojego kodu.
zresztą dość już nagadaliście, w internecie to tak jest.
Proszę moda o zamknięcie tego tematu. [NIEAKTUALNE] .
A CMS tak czy tak napisze
Daiquiri
Szmerak, być może problemem jest przyjęta przez Ciebie skala, ponieważ brakuje w niej informacji czym jest dla Ciebie najwyższa nota (5 oznacza, że jesteśy alfą i omegą? A może czysto teoretyczne opanowanie składni strukturalnej/obiektowej?). To nie jest tak, że ktoś chce Ci udowodnić, że nic nie potrafisz - po prostu 4/5 to bardzo wysoka nota. Zauważ, że znajomość składni w języku PHP to za mało, żeby cokolwiek rozsądnego w nim napisać. Istotna jest znajomość architektury oprogramowania czy doświadczenie, którego jak mniemam trochę Ci brakuje. Realna ocena własnych możliwości jest bardzo trudna, zdaję sobie z tego sprawę smile.gif.

Nikt nie oczekuje, że zarzucisz swój pomysł pisania CMS, wręcz przeciwnie smile.gif. Podnoś swoje kwalifikacje na tyle, na ile możesz.

Umówmy się, że:
PROSZĘ WSZYTSKICH O ZAKOŃCZENIE OCENY UMIEJĘTNOŚCI AUTORA TEMATU.

PS. Czasami warto posłuchać trochę tego, co mówią inni. Im jest łatwiej na "chłodno" ocenić Twoją pracę. Możesz się z taką opinią nie zgadzać, ale nie ma co się denerwować i w przypływie złości tupać nogą i zamykać temat smile.gif. Wrzućmy na luz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.