Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy istnieje mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomaszh
Czy jest możliwość sprawdzenia czy dany adres poczty istnieje(jest zarejestrowany)?. Wiem że istnieje klasa Validator, która to podobno sprawdza, ale u mnie coś nie chodzi.
hwao
Cytat(tomaszh @ 2004-07-09 15:12:17)
Czy jest możliwość sprawdzenia czy dany adres poczty istnieje(jest zarejestrowany)?. Wiem że istnieje klasa Validator, która to podobno sprawdza, ale u mnie coś nie chodzi.

Istnieje - gdzie w bazie? ( jakiej bazie ( pliki , mysql , inne ) ) poprownosc? czy zarezerowany juz przez kogos innego 'wogule';
LukasMG
Cytat(hwao @ 2004-07-09 13:14:49)
Istnieje - gdzie w bazie? ( jakiej bazie ( pliki , mysql , inne ) ) poprownosc? czy zarezerowany juz przez kogos innego 'wogule';

Jemu chodzi chyba o to czy dany adres pocztowy jest już zarejstrowany... Może funkcjami IMAP (IMAP) w php...
tomaszh
Chodzi mi dokładnie o sprawdzenie czy dany mail, np. marian@poczta.onet.pl istnieje w sieci(jest już zarejestrowany). W klasie Validator jest funkcja is_email, która to sprawdza ale u mnie nie działa.
czarnocichy
Ogolnie rzecz ujmujac nie ma mozliwosci sprawdzenia czy konto email rzeczywiscie istnieje... N I E D A S I E T E G O Z R O B I C exclamation.gif!!!
Mozna probowac na wiele sposobow (np wykorzystujac telnet na port 25 i probowac odebrac komunikat serwera) ale nie ma pewnego sposobu na sprawdzenie czy istnieje dany adres email bo wszystko zalezy od upodoban administratora. (na serwerze mozna ustawic ze wszystkie przesylki do nieistniejacych userow beda skladowane na jakims koncie "domyslnym" a serwer najczesciej zawsze zwraca ze user istnieje)

tak wiec jak pisalem wyzej : N I E D A S I E T E G O Z R O B I C exclamation.gif!!!
smile.gif

POZDRO FOR ALL tongue.gif

PS Prosba do moderatora o zamkniecie watku
dareckiphp
Można na pewno sprawdzić istnienie domeny. Z samym mailem gorzej.
  1. <?php
  2. function sprawdz_maila($email) {
  3. $wholeexp = '/^(.+?)@(([a-z0-9.-]+?).[a-z]{2,5})$/i';
  4. $userexp = &#092;"/^[a-z0-9~!#$%&()-_+=[];:'\"\,./]+$/i\";
  5. if (preg_match($wholeexp, $email, $regs)) {
  6. $username = $regs[1];
  7. $host = $regs[2];
  8. if (checkdnsrr($host, MX)) {
  9. if (preg_match($userexp, $username)) {
  10. return true;
  11. } else {
  12. return false;
  13. }
  14. } else {
  15. return false;
  16. }
  17. } else {
  18. return false;
  19. }
  20. }
  21. ?>
rzseattle
Jesli juz cytuje sie jakis kawalek kodu napisany przez kogos innego , to bardzo bym prosil o podawanie zrodla tego kodu. W tym przypadku http://php.faq.pl/faq.html#4.14 .
falkor
Dodajcie jeszce ze ta funkcja nie dziala dla Windy i trzeba sie bawic z Net_DNS z PEAR...co w moim przypadku zakonczylo sie porazka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.