Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdalne zarządzanie uprawnieniami w wplikacji
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
qrooel
Cześć,

Jak rozwiązać problem zdalnej modyfikacji uprawnień użytkowników?

Chcę stworzyć aplikację 'matkę', dzięki której będę mógł zarządzać uprawnieniami w aplikacjach 'dzieciach'.

Czyli: mam CMS, który ma tabelkę z rolami, z poziomu tego CMS mogę zarządzać tymi rolami.

Postawię takich CMSów 10 i chciałbym zarządzać z jednej aplikacji wszystkimi uprawnieniami.

Mój pomysł, że z aplikacji matki łączę się z odpowiednią bazą w danym CMS i normalnie zmieniam uprawnienia jest nic nie wart, bo hostingi nie pozwalają łączyć się zdalnie z bazami danych.

Uprawnienia w plikach też odpadają, bo w ten sposób będę musiał dać możliwość wrzucenia takiego pliku [z rolami] na serwer, co czyni go dziurawym. Chociaż jakby zrobić możliwość wrzucenia plików tylko z jednego adresu IP to mogłoby coś pomóc.

Macie jakieś pomysły?
by_ikar
W każdej z tych aplikacji, tworzysz moduł/akcje/plugin (czy jak to u siebie nazywasz), który będzie odbierać dane. Dane możesz wysyłać zwykłym postem (POST), getem (GET), możesz dane wysyłać jako json, xml. Lub stworzyć coś bardziej zaawansowanego: xml-rpc, soap i jeszcze kilka innych by się znalazło. Reasumując, tworzysz zewnętrzne api, do którego będziesz miał dostęp z swojego "głównego panelu administratora".
qrooel
Ciekawe pomysły, dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.