Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak pobrac pełny adres lub adres domeny do zmiennej w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
changer
Witam

1. potrzebuje pobrac do zmiennej cały adres strony lub samej domeny z jakies zostal przekierowany gosc do mojej strony

2. jesli juz gosc wszedl z konkretnej strony (spleniony if i cos się wykona) to jak zrobic by bylo to zapamietane do opuszczenia przez goscia strone ( a nie "cos" wykonalo się tylko na tej podstronie na ktorą wszedl )

--

3. potrzebuje wyszukac któres słowo w biezacym dlugim adresie na mojej stronie, pod jakim obecnie znajduje sie moj gosc i jesli to slowo sie znajdzie w jego pasku adresu to funkcja ma cos wykonac
(słow będzie ok 100 w bazie lub w pliku txt w zaleznosci co bedzie szybsze?)

dziekuje bardzo za pomoc, bo nie umiem tego wygoglowac smile.gif moze zle pytam wujka googla
wookieb
Temat: Jak poprawnie zatytulowac watek
changer
czy ktoś pomoże ? smile.gif
by_ikar
ad. 1 http://pl.php.net/parse_url <- umieszczasz w takiej funkcji swojego referera i pobierasz dane jakie ci są potrzebne.
ad. 2 patrz punkt ad.1 plus kilka warunków, ewentualnie jeden warunek z tablicą danych (in_array).
ad. 3 $_SERVER plus strpos i kilka warunków.
skowron-line
Cytat(by_ikar @ 4.01.2012, 15:19:43 ) *
ad. 1 http://pl.php.net/parse_url <- umieszczasz w takiej funkcji swojego referera i pobierasz dane jakie ci są potrzebne.

Refererem nie pobierzesz adresu z którego ktoś wszedł na twoją stronę, możesz tylko wewnątrz swojej domeny tego używać.
by_ikar
Cytat(skowron-line @ 4.01.2012, 15:21:07 ) *
Refererem nie pobierzesz adresu z którego ktoś wszedł na twoją stronę, możesz tylko wewnątrz swojej domeny tego używać.

No przecież o to chodzi autorowi tematu wink.gif
changer
dziekuje za podpowiedz

hmm a jak sprawdzic ze gosc strony jest np TYLKO za kampanii adwords (cpc)
i tylko dla niego ma sie cos wykonac na strone ktorą wszedl

prowseed
http://code.google.com/apis/adwords/ + ConversionTrackerService (conversion tracking manager)

LUB

w adwords ustawic sobie docelowa strone na index.php?google=yes i jesli paramet google jest ustawiony, to pakowac jakies ciasteczka, czy cos takiego, mniej profesjonalne, ale ostetecznie moze dzialac
changer
dobra podpowiedz z

?google=yes

dziękuję

---

tylko jak potem najlatwiej zweryfikować
czy w adresie bylo ?google=yes
czyli ze gosc wszedl z kampanii

poprzez wlasnie parse_url ?

prowseed
nie prosciej
  1. if(isset($_GET['google'])){
  2. //cookie monster
  3. }

?
johny_s
Cytat(skowron-line @ 4.01.2012, 15:21:07 ) *

od kiedy?
skowron-line
Cytat(johny_s @ 4.01.2012, 18:19:55 ) *
od kiedy?

Od 01.01.1970
johny_s
Cytat(skowron-line @ 4.01.2012, 21:44:51 ) *
Od 01.01.1970

czy my mowimy o tym samym czy sie gdzies pogobilem?
chodzi o $_SERVER['HTTP_REFERER'] ?
skowron-line
Cytat(johny_s @ 4.01.2012, 21:01:12 ) *
czy my mowimy o tym samym czy sie gdzies pogobilem?
chodzi o $_SERVER['HTTP_REFERER'] ?

Może ja jestem nie do edukowany w tej materii, pokaż przykład.
johny_s
klik
skowron-line
@johny_s no i wyszedłem na głupka. Zwracam honor.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.