Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Potwierdzenie wyświetlenia wiadomości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cooper1
Witam,

Od jakiegoś czasu myślę nad tym w jaki sposób uzyskać potwierdzenie wyświetlenia/odczytania wiadomości wysłanej za pomocą funkcji mail.
Dodanie nagłówków X-Confirm-Reading-To: i Return-Receipt-To: nie rozwiązuje sprawy - wystarczy, że ktoś wybierze opcję "Nie wysyłaj powiadomienia/potwierdzenia" i mamy fiasko.

Próbowałem też zrobić to w taki sposób:
W treści wysyłanej wiadomości umieszczałem plik img, którego adres odwoływał się do pliku .php na serwerze.
Wczytanie pliku img było jednoznaczne z pobraniem źródła, do którego odnosił się ów adres.
W źródle pliku znajdowała się funkcja mail(), która wysyłała maila-powiadomienie o wyświetleniu wiadomości.
Ponieważ nie jest to plik graficzny, znacznik IMG nie jest widoczny w wyświetlanej wiadomości (w źródle owszem).

Niestety rozwiązanie nie działa na co najmniej jednym serwisie świadczącym usługi poczty elektronicznej - np. onet.pl.
Więc prawdopodobnie wykoleja się też na menadżerach pocztowych, co czyni powyższe rozwiązanie nieużytecznym.

Będę wdzięczny za udzielone wskazówki.
erix
Cytat
Ponieważ nie jest to plik graficzny, znacznik IMG nie jest widoczny w wyświetlanej wiadomości (w źródle owszem).

Nie jest widoczny, ponieważ klienty pocztowe bez zezwolenia domyślnie nie wyświetlają obrazu.

Cytat
nie rozwiązuje sprawy - wystarczy, że ktoś wybierze opcję "Nie wysyłaj powiadomienia/potwierdzenia" i mamy fiasko.

Nie ma żadnego sposobu na sprawdzenie, czy wiadomość e-mail została odczytana przez odbiorcę. W żaden sposób go do tego nie zmusisz.

A te nagłówki nie przechodzą w np. GMailu.
Cooper1
Cytat(erix @ 11.01.2012, 12:36:52 ) *
Nie jest widoczny, ponieważ klienty pocztowe bez zezwolenia domyślnie nie wyświetlają obrazu.

Zgadza się, jest tak w przypadku znacznika IMG. Rozwiązaniem jest użycie css i atrybutu background-image.
Wówczas zgoda o wyświetlanie obrazków nie pojawia się. Nie sprawdza się to, jeżeli klient pocztowy nie obsługuje html.

Cytat(erix @ 11.01.2012, 12:36:52 ) *
Nie ma żadnego sposobu na sprawdzenie, czy wiadomość e-mail została odczytana przez odbiorcę. W żaden sposób go do tego nie zmusisz.
A te nagłówki nie przechodzą w np. GMailu.

Nie zagłębiałem się w sposób działania serwisów do mailingowania, których jedną z zalet jest właśnie raport z dostarczonych wiadomości.
Jeżeli raporty te dotyczą jedynie wiadomości, których potwierdzanie odczytania odbywa się w ręczny sposób, to nie mam więcej pytań.

Dzięki erix za odpowiedź, ale wciąż po cichu wierzę, że taka możliwość istnieje i jeszcze chwilę poczekam na głos innych forumowiczów smile.gif
erix
Cytat
Zgadza się, jest tak w przypadku znacznika IMG. Rozwiązaniem jest użycie css i atrybutu background-image.
Wówczas zgoda o wyświetlanie obrazków nie pojawia się.

Hmm, sęk w tym, że klienty też i to potrafią wycinać. tongue.gif

http://www.campaignmonitor.com/css/

Poza tym, obrazki, to obrazki - jakakolwiek zawartość zewnętrzna jest domyślnie wycinana, chyba że wyrazisz na to zgodę albo sam dodasz domenę do whitelisty.

Cytat
Jeżeli raporty te dotyczą jedynie wiadomości, których potwierdzanie odczytania odbywa się w ręczny sposób, to nie mam więcej pytań.

Raczej chodzi o dostarczenia. Przeczytania, to pewnie aktywność wykorzystywanych w nich linkach. A zauważ, że nie prowadzą one bezpośrednio do celu.

Cytat
Dzięki erix za odpowiedź, ale wciąż po cichu wierzę, że taka możliwość istnieje i jeszcze chwilę poczekam na głos innych forumowiczów

A wyżej d... podskoczysz? Przerabiałem temat mailingów aż za długo i samo stworzenie szablonu, to już niezła orka po glebie z betonu.

Niemniej jednak, życzę powodzenia. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.