Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przekazać zmienne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
UNIKAT
Wiem że może to idiotyczne ale mam całkowiet zaćmienie.
Wywołując stronę przy użuciu użytkownika i przycisku w ten sposób:
echo '<form action="index.php" method="POST">';
echo '<input name="text" type="hidden" value="1">';
echo '<input style="WIDTH: 100px" type="submit" name="S" value="Popraw">';
echo '</form>';

przekazuje jej pewne informacje niejawnie. TO JEST FAKT
Ja chciałbym wywołać stronę prosto ze skryptu i też przekazać informacje niejwnie lecz nie używając sesji ani COOKIE.
Czy jest to w ogóle możliwe.
kicaj
Umiesc swoj kod miedzy [ php ] a [ /php ] smile.gif
Paul
Chodzilo oto, zebys edytowal swoj post i umiescil kod w specjalnych tagach do tego przeznaczonych...
UNIKAT
Ok załapałem:

chciałbym uzuskać coś na kształt:

1. <?php
  2. header (&#092;"Location: index.php\");
  3. ?>

tyle że ze zmiennymi i nie powinno wyglądać tak:

1. <?php
  2. header (&#092;"Location: index.php?text=1\");
  3. ?>
Paul
Z tego co wiem nie da sie zmusic przegladarki do wyslania POST, ale mozna za to pokombinowac z socketami....

PS. Juz byla o tym mowa
UNIKAT
Dzięki
Jest to jakiś pomysł.
Jednakoż chodziło mi bardziej nawet o pominięcie wysyłania czegokolwiek do przeglądarki, a raczej zrobić coś następującego:
1. użytkownik naciska przycisk - to wysyła na serwer info o tym że coś trzeba zrobić - uruchomić np. plik index1.php
2. serwer przetważa operacje zawarte w index1.php
3. ostatnie polecenia w index1.php zmuszją serwer do wysłania index.php z info w _POST - i tu moja zagwostka
4. serwer wysyła index.php
Paul
Ja to widze tak:

1. User klika na link i odpala skrypt
2. Skrypt wysyla socket z zawartoscia w post i dostaje odpowiedz w postaci przetworzonego htmla ze zmiennymi z post (nie koniecznie html moze to byc tez cokolwiek innego np. obraz)
3. Odpowiedz jest wypluwana do usera
UNIKAT
no dobra pomysł ciekawy i w miarę zrozumiały
ale mam pytanko: czy znajdę jakieś manuale w naszym języku(polski) dotyczące socket'ów

jeszcze raz dzięki
Paul
Jest manual php - fsockopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual smile.gif

A naglowki mozna podejrzec w mozilli
jol.us_
Mozna wyslac formularz za pomoca js

Kod
print "
<form name=\"formularz\" method=\"post\">
  <input type=\"hidden\" name=\"zmienna\" value=\"$zmienna\">
  <script language=\"JavaScript\">
   document.formularz.submit();
  </script>
</form>
";
Paul
No nie wiem czy pomysl z formularzem jest udany... Bo na przyklad jakys chcial wkleic link taki na forum, ktory jest de facto linkiem do funkcji js...

Gdyby sie uprzec mozna takie cos zrobic, ze np. byla by onload funckcja spawdzajaca czy w adresie nie ma jakiegos znaku, czy lancucha ktory by powodowal wyslanie formularza... Jednak tym sposobem wracamy do punktu wyjscia czyli adresu bez zmiennych...
jol.us_
Owszem, ale jest to jakis kierunek. Prymitywny sposob ale zawsze jakis.
Ja nie wiem do czego to jest potrzebne, w pierwszym poscie nie ma mowy o jego zastosowaniu tylko tyle, ze chce zmienne wyslac postem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.