jucholk
31.03.2003, 13:50:45
Mam bazę danych, z której pobieram infornacje z jednej tabeli prostym zapytaniem select:
[php:1:c1c58c6b05]<?php
$pytpow=mysql_query("SELECT pow.Nazwa FROM pow WHERE pow.Kod LIKE '$nr%' ORDER BY pow.Nazwa");
while( $pow=mysql_fetch_row($pytpow) )
{
echo"$pow[0]<br>";
}
?>[/php:1:c1c58c6b05]
Chcę żeby dane były posortowane względem nazwy. Tymczasem sortowanie działa pomijajac polskie znaki - wyrazy zaczynąjace się od polskich znaków ustawia na końcu. To znaczy w rezultacie dostaję:
Cedynia
Kutno
Szczecin
Warszawa
Świnoujście
Łobez
Czy wiecie co jest nie tak - tz. co trzeba zrobić, aby dostać rezultat:
Cedynia
Kutno
Łobez
Szczecin
Świnoujście
Warszawa
Yasieq
31.03.2003, 13:56:00
Moze sprobuj zrobic wpis do bazy bez polskich liter, a juz w skrypcie uzyj str_replace.
Spróbuj po zapytaniu posortować tablicę $pow poprzez sort(). Nie wiem tylko, czy to też przypadkiem nie daje polskich ogonków na koniec

.
Cytat
Moze sprobuj zrobic wpis do bazy bez polskich liter, a juz w skrypcie uzyj str_replace.
Ale jak skrypt miałby wykrywać, czy Swinoujscie to Świnoujście, a Cedynia to nie Ćędynią...
jucholk
31.03.2003, 14:02:21
Niestety funkcja sort($pow); też ustawia polskie znaki na końcu.
Jabol
31.03.2003, 14:09:14
[php:1:c48fcb93ab]<?php
$str['ą']='A&OGON||';//przykład
$str['ź']='Z&KRESKA||';
$str['ż']='Z&KROPKA||';//ź jest przd ż w alfabecie, e jest przed o
//zanim włożysz do bazy to
foreach($str as $s){
$do_wlozenia=str_repalace($s['key'], $s['value'], $do_wlozenia);
}
?>[/php:1:c48fcb93ab]
a przy wyjmowaniu[php:1:c48fcb93ab]<?php
$str['ą']='A&OGON||';//przykład
$str['ź']='Z&KRESKA||';
$str['ż']='Z&KROPKA||';//ź jest przd ż w alfabecie, e jest przed o
//zanim włożysz do bazy to
foreach($str as $s){
$wyjete=str_repalace($s['value'], $s['key'], $wyjete);
}
?>[/php:1:c48fcb93ab]
taki oto prosty skrypt, tylko uważaj przy robieniu nazw, żeby zgadzały się z kolejnością alfabetu. Aha, i zamiast '&' wstaw jakiś znak który jest "za" literami
Hmmmm... tak sobie myślę... Gdybyś dane do bazy wpisywał tak, że jeśli na początku jest literka z ogonkiem, stawialbyś literę bez ogonka, a po niej jakiś znaczek (który po sortowaniu jest za wszystkimi literami), czyli np: S*winoujście (nie wiem, czy gwiazdka jest po literach, będziesz musiał poszukać odpowiedniego znaczka sam). Skrypt wczytywał by dane do tablicy tak:
[php:1:4acbffe30a]<?php
$i=0;
while($pow=mysql_fetch_row($pytpow))
{
if(substr($pow[$i], 0 ,2)=="S*") $pow[$i]="Ś".substr($pow[$i], 2 , strlen($pow[$i])-1); // I tak dla wszystkich liter z ogonkami
i++;
}
?>
[/php:1:4acbffe30a]
jucholk
31.03.2003, 14:44:33
Dzięki za pomoc
Rzeczywiście, jet to jakieś wyjście
lisu
31.03.2003, 18:34:46
jmalina
17.05.2003, 12:15:57
Wydaje mi sie ze najprostszym sposobem (oczywiscie jeżeli macie dostęp do serwera mysql) jest uruchomienie go :
mysqld --default-character-set=win1250
TO NAPRAWDE DZIALA BEZ ZADNYCH KOMBINACJI
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.