Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [git] pliki po commicie nadal są "zmodyfikowane"
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
eccocce
Hej,

Używam NetBeansa do obsługi gita (wrzucam na github) i dzisiaj napotkałem pewien problem.
Odpaliłem godzinę temu NB i widzę, że kilka plików podświetla mi na niebiesko (zmodyfikowane i nie scommitowane).
Diff (changes between HEAD and working tree) pokazuje tylko takie coś w trybie textual:
Kod
# This patch file was generated by NetBeans IDE
# It uses platform neutral UTF-8 encoding and \n newlines.
--- INDEX
+++ CURRENT

w trybie graficznym nic nie zaznacza.

Robię commit z niebieskimi plikami, ale to nic nie daje. Nadal są niebieskie.
Odpaliłem git bash, sprawdzam git status
i nic - nothing to commit :/

Już sam nie wiem, NB coś pochrzanił?
Mam lokalnie tylko 1 branch master i 2 remote (na githubie i bitbucket)

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

To chyba problem z NB, bo sprawdziłem commit tych plików na githubie i jest 0 zmian. Pusty commit :/
wookieb
Jeszcze nie znalazłem IDE, który zawsze jest w stanie poprawnie obsłużyć jakikolwiek system kontroli wersji. Tak to się zdarza.
Spróbuj wtedy zrobić "Show Changes" na całym katalogu a następnie kliknij na button "refresh".
eccocce
Tak też zrobiłem. Refresh niestety nie pomógł. Ponadto spróbowałem "revert modifications" - również nic nie dało... Po prostu NB widzi jakieś zmiany w tych plikach i teraz ani w jedną ani w drugą stronę nie chce iść... :/

Kod
# This patch file was generated by NetBeans IDE
# It uses platform neutral UTF-8 encoding and \n newlines.
--- HEAD
+++ Modified In Working Tree

Teraz tak wygląda Diff w trybie textual (graphical nadal czysty).

A jeśli chciałbym usunąć projekt z dysku i zgrać go z githuba, to powinienem użyć git clone, racja? Może powinienem tego spróbować.
viking
Chyba będzie najlepiej. Zamknij projekt, wyrzuć lokalną kopię i git clone. Od czasu gdy wprowadzili w 7.1 obsługę gita już miałem kilka problemów. Jak będzie się powtarzać może zgłoś jako bug.
eccocce
Jakaś masakra.

Wywaliłem najpierw projekt w NB i dodałem go z powrotem - zaznaczył na niebiesko te same pliki.

Usunąłem projekt z NB, wywaliłem wszystkie źródła i zrobiłem git clone do innego katalogu, dodałem projekt w NB - teraz podświetlił jeszcze więcej plików. Robię commit na remote - github nie widzi żadnych zmian.

Zgłaszam buga.

Ok, zgłosiłem: http://netbeans.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=208776
wookieb
Szczerze mówiąc polecam używanie GIT-a z konsoli.
Używanie "git add" jest naprawdę wygodne. Jedyne miejsce gdzie używanie IDE do obsługi VCS-a to rozwiązywanie konfliktów - tyle smile.gif
eccocce
Bug już był w systemie: http://netbeans.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=198451
A tutaj help od githuba: http://help.github.com/line-endings/

Czyli problem dotyczył konwersji znaków końca linii LF na CRLF (ja WIN a kolega UNIX)

Cytat(wookieb @ 23.02.2012, 09:43:43 ) *
Szczerze mówiąc polecam używanie GIT-a z konsoli.
Używanie "git add" jest naprawdę wygodne. Jedyne miejsce gdzie używanie IDE do obsługi VCS-a to rozwiązywanie konfliktów - tyle smile.gif

Też dużo działam pod konsolą, ale bardzo na początku spodobało mi się, że NB zaznaczał mi na niebiesko pliki, które zmodyfikowałem od ostatniego commita tongue.gif A tu taki zonk - nagle zaznaczył większość ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.