Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [edycja Danych] Jak Wybrać Dane W Polu <select>,
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xPatryk
Witam !

czy ktoś z Was wie może, jak po wybraniu danych z bazy MySQL zaznaczyć wpisane w polach wartości na formularzach typu <select>, radio i checkbox ?

chodzi mi o to, iż np. mam formularz - imie:

1. <select name="imie">
  2. <option>janek</option>
  3. <option>asia</option>
  4. <option>kasia</option>
  5. <option>basia</option>
  6. <option>włodek</option>
  7. <option>tomasz</option>
  8. <option>paweł</option>
  9. <option>patryk</option>
  10. <option>michał</option>

a w bazie mam pole imie i kiedy użytkownik wejdzie do trybu edycji danych, potrzebuje, aby było automatycznie zaznaczone imie, ktore wybral z listy...

podobnie jest w przypadku pól wyboru:

1. Lubię:
  2. <input type="checkbox" name="koty" value="tak">
  3. <input type="checkbox" name="psy" value="tak">
  4. <input type="checkbox" name="konie" value="tak">
  5. <input type="checkbox" name="krowy" value="tak">
  6. <input type="checkbox" name="jaszczurki" value="tak">

w bazie mam pola - koty, psy, konie, krowy, jaszczurki, ktore albo są pusta, albo zawierają słowo tak
w rzeczywistości tych pól jest ponad 100 sad.gif, więc stosowanie if'a przy każdym polu raczej odpada...
to samo tyczy się pól typu radio...

czy ktoś wie i może mi pomóc i napisać, jak przy wybieraniu danych z bazy (znaczy z tym nie ma problemu), ale jak potem, np mając zmienną $imie = "wlodek";, zrobic, aby w polu wyboru imienia było zaznaczone wlodek ?

na koniec dodam na usprawiedliwienie przed gniewem adminów, że wyszukiwarka nie działa !
kszychu
@xPatryk: przewija się to przez forum dość często, więc to, że nie znalazłeś odpowiedzi świadczy tylko o Twoim lenistwie!
Moderatorów proszę o zamknięcie tego wątku!

I nie usprawiedliwiaj się, bo nie działa tylko okienko z klawiszem "szukaj", natomiast wyszukiwarka jako taka działa świetnie:
http://forum.php.pl/index.php?act=Search&C...ghlite=selected
xPatryk
trafiłem na taki przewiajjacyc sie przez forum opis, ale w nim zalecane jest użycie instrukcji warunkowej IF przy każdym polu, co wcześniej napisałem, ze względu na ilość pól, nie jest możliwe...
seaquest
po pierwsze: jakbys uzywal while to bys mial tylko jednego ifa, po drugie, temat byl wiele razy, zamykam, ostrzezenie za nieuzywanie wyszukiwarki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.