Cytat(by_ikar @ 7.03.2012, 23:50:09 )

@marcio jakiś bot poszukujący konkretnych inputów ominie taki formularz. Ale jeżeli ktoś będzie chciał napisać bota pod konkretne rozwiązanie, to zamiast nazw, powiedzmy poda kolejność tych inputów (kolejność dzieci, względem rodzica). Lub nawet zaczepi się o jakiś ID, czy klasę. Średnio skuteczne rozwiązanie. Bardziej skuteczne jest rozwiązanie w tym temacie, w postaci grafiki

Odnośnie losowych obrazów. A przykładowo jakby się wyświetlało jakieś losowe obrazy, i do tych obrazów trzeba byłoby podać ich opis. Np jest sobie zielona trawka na obrazku, a na trawce jest pomarańcz. Wpisz w pole nazwę owocu z obrazka. Gdyby zakres tych obrazków był dość spory, oraz możliwość wpisania podobnych znaczeń (na końcu języka mam słowo określające to "zjawisko"), przykładowo zamiast pomarańcz, możliwość wpisania "pomarancz", czy "pomarańcza" etc. i o ile tych obrazków byłoby dość sporo, wówczas takie zebezpieczenie byłoby by bardziej przeznaczone dla ludzi. O ile litery i cyfry może sobie robot odczytać, o tyle określenie czym może być dana rzecz znajdująca się na obrazku, może mu sprawić na prawdę spore problemy. Chyba że się mylę...

Mylisz sie
http://research.microsoft.com/en-us/um/red...rojects/asirra/takie cos juz istnieje i sie nie przyjeło. Dopoki zbiór obrazow jest skonczony dopóty wietnamczyk ktory do tej pory przepisywal kody reCaptcha siądzie i otaguje obrazy z tej obrazkowej captchy dobrymi odpowiedziami a nastepnie bot prostym porownaniem piksel po pikselu, czy nawet jak zaaplikujesz jakies przeksztalcenia po histogramie rozpozna obrazki i doda ze swojej bazy wiedzy rozwiazanie takie jak trzeba.
Fraktale mają "naturalny" wygląd więc może generowanie fraktali np fraktala który wygląda jak trawa albo płatek śniegu, żuk (mandelbrot) lub płonący statek z lekko modyfikowanymi parametrami funkcji fraktala, tak by zbior mozliwych obrazow do wygenerowania dążył do nieskonczonosci, a nastepnie zadanie uzytkownikowi rozpoznania co jest na obrazku by sie sprawdzilo jako antybot? Jest kilka calkiem ciekawych fraktali min żuk, statek, lisc paproci, płatki sniegu, trojkat / szescian sierpinskiego i na pewno masa innych fraktali by sie znalazla gdyby pomysl wart bylby zachodu

Przez czlowieka zostaly by rozpoznane nawet jezeli bylyby potraktowane dowolnym skalowaniem/przesunieciem/beczkowatym znieksztalceniem i zabawą barwami.
Nie jestem tylko pewien czy mozna modyfikowac nawet delikatnie parametry fraktala, w koncu fraktal to przyklad chaosu, gdzie bardzo mala zmiana wywoluje bardzo duza zmiane i nie wiem czy nawet niewielka zmiana nie spowoduje rozsypania całego fraktala w większej skali, w takim razie plan spaliłby na panewce, bo fraktal wygenerowany ukladem rownan gdzie jedno z rownan byloby np x^2 = 5x^2 + 3y^3
nie bylby w ogole podobny do fraktala wygenerowanego za pomocą x^2 = 5.000000000000001x^2 + 3y^3
ciezko mi powiedziec bo ostatni kontakt z fraktalami mialem na maturze z inf a to bylo troche czasu temu wiec jesli ktos sie na tym zna lepiej to niech mnie oswieci:)