Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Export z pliku do MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
northwest
Witam serdecznie,
mam taki plik: http://www.udanewakacje.net/maz.txt (specjalnie go nie przekopiowywałem ze względu na dziwne jego kodowanie, DOS mazovia).
Chciałbym go w jakiś sposób przerzucić przez PHP do bazy MySQL, ale też przekonwertować na np. UTF8 (chce zrobić sobie aplikację internetową w oparciu o takie pliki właśnie przerzucone do bazy).

Próbowałem 4 dni z tym, różnymi programami itp i nic nie pomogło... sad.gif

Mam te pliczki jeszcze w kodowaniu (także DOSowym) w stronie kodowej 437, latin, cyfromat, ascii....

Macie może jakiś pomysł? Da się to jakoś w PHP zrobić?

Mogę udostępnić pozostałe pliczki do podglądu...

Bardzo proszę o pomoc smile.gif Mam nadzieję że uda się coś wymyślić smile.gif

Norhwest
jackraymund
może list i explode?
northwest
tylko co z kodowaniem? Tam nie ma w ogóle polskich znaków, są jakby spacje/taby sad.gif
Uriziel01
Jak dla mnie to jest po prostu błędnie kodowany plik przez co polskie znaki nie istnieją, nawet pod edytorem widoczne są jako spacje i taby więc to nie jest żaden specjalny element kodowania.

EDIT:
Ale jeżeli masz jakąs poprawnie kodowaną wersję tego pliku to najlepsze było by
Kod
LOAD DATA INFILE
można w ten sposób bardzo szybko i łatwo wrzucać ogromne ilości wierszy z plików, co przy pojedynczych insertach zabiło by bazę. Do Twoich potrzeb wydaje się idealne.
northwest
kurcze :/ a da się sprawdzić czy ten plik jest ok? TO jest export z DOS'a...
Mam jeszcze Latain: udanewakacje.net/latin.txt
itp...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.