Zagiewa
21.03.2012, 21:06:10
Witam. Ostatnio znajomy zapytał czy nie wykonał bym prostego skryptu który ładował by obrazek i nakładał na niego obramowanie o jakiejś tam szerokości i w wybranym wcześniej kolorze po czym plik po zmianie został by zapisany na dysku i przyznam, że nigdy się z takim czymś nie spotkałem, a miałem już okazję robić skrypty do miniaturek czy nawet znaków wodnych. Moje pytanie, da się coś takiego zrobić? Jeśli tak to prosił bym o jakieś porady jaka biblioteka to obsługuje itp. żebym chociaż wiedział jak zacząć tego szukać.
pedro84
21.03.2012, 21:08:05
Da. Google.pl => PHP GD.
Zagiewa
21.03.2012, 21:13:26
Tak, tak to podstawowa biblioteka do grafiki, właśnie jeszcze przeglądam jej funkcje. Póki co nie znalazłem możliwości tworzenia obramowania ale zastanawiam się nad możliwością tworzenia linii o dowolnych wymiarach. Stosując tą funkcję 4x teoretycznie jestem w stanie uzyskać oczekiwany efekt.
prowseed
21.03.2012, 22:10:17
otwierasz obrazek -> czytasz wymiary -> imagecreatetruecolor o wymiarach obrazka + 20px/20px -> imagefilledrectangle o wybranym kolorze -> wklejasz na to obrazek w odleglosci 10px od gory i 10px od lewej -> zapisujesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.