monarri
29.03.2012, 17:27:06
Witajcie. Robię sklep internetowy. Szukam kodu na towar, ktory po zamowieniu zniknie ze sklepu, stajnie sie niedostępny. Czy ktoś zna rozwiąznie lub spróbuje mnie naprowadzić? Z góry wielkie dzięki. Biję się z tym od tygodnia.
kubek15
29.03.2012, 17:55:56
Zrób sobie w bazie tabelkę np. towary, i w każdym wierszu masz dany towa, jego nazwa paramtery i kolumne czy został kupiony czy tez nie np. 0 kupione , 1 - nie kupione i potem na stronie sklepu sobie wypisuj wszystkie towary w których kolumna czy_kupione == 1 i wypisze ci wszystkie aktualne towary.
To jest mój sposób ale rozwiązań jest mase, zelży co i pasuje i co w sklepie sprzedajesz czy np. klucze do gier czy fizyczne przedmioty.
monarri
29.03.2012, 22:08:14
Tak, zgadza się. To już mam. Mam zrobioną kolumnę w której widniej towar dostepny lub niedostepny. Ale nie zmienia się to po zakupie przez klienta. Moge to zrobic tylko ręcznie, a nie o to mi chodzi. Szukam funkcji która to wykona automatycznie.
kubek15
30.03.2012, 07:13:20
To tam gdzie masz zakup lub zapłate przez użytkownika możesz dodać :
mysql_query("UPDATE towary` SET `stan`='niedostępny' WHERE id='id towaru' ");
i wtedy ci zmieni, jak masz wiele towarów w jednym zakupie to dodaj do pętli która ci przerabia zamówienie danego usera.
camikazee
30.03.2012, 08:57:15
Dobrą opcją jest ustalanie ilości dostępnego towaru. Po każdym zamówieniu zmniejszana jest o ilość zakupionych sztuk. Wiadomo, gdy osiągnie 0, to towar jest jakby "niedostępny". Co do aktualizacji wartości "dostępny", "niedostępny", to w czym jest problem? Po zakupie towaru, updatem zmieniasz wartość tego pola.
Wilu88
30.03.2012, 09:50:36
Albo jeszcz prościj. O dostępności towaru niech decyduje ilość sztuk dostepnych, jeśli spadnie do 0 to towar jest nie dostępny i tyle, nie trzeba aktualizować dodatkowego pola.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.