Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Panel powiadomień
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jasiolpn
Witam!
Mam taki problem, otóż chcę na stronie zrobić panel powiadomień, coś jak jest na fb. Ktoś napisze jakiś komentarz, a inni dostają dynamicznie powiadomienie. Myślałem nad funkcją, która co jakiś krótki czas wysyła zapytanie do MySQL i sprawdza, czy nie ma czegoś nowego, ale takie rozwiązanie jest daleko od optymalności. Poza tym dochodzi do tego maksymalny czas wykonywania skryptu. W związku z tym, proszę o pomoc w tym zagadnieniu, nurtuje mnie to od jakiegoś czasu wink.gif
pozdrawiam
Majkelo23
Zrób to tak jak w ajax-shoutbox'ach. Tam wiadomości przychodzą i automatycznie widzi ją każdy user.
camikazee
Raczej nie ma innej metody niż cykliczne odpytywanie się np ajaxem bazy o najnowsze wpisy.
!*!
Cytat(camikazee @ 30.04.2012, 08:56:25 ) *
Raczej nie ma innej metody niż cykliczne odpytywanie się np ajaxem bazy o najnowsze wpisy.

Websocket - nie trzeba odpytywać bazy, php sam wyśle powiadomienie, gdy takie zostanie utworzone w bazie.
camikazee
Tyle że to rozwiązanie nie do końca jest kompatybilne ze starszymi przeglądarkami.
!*!
Cytat(camikazee @ 30.04.2012, 10:05:17 ) *
Tyle że to rozwiązanie nie do końca jest kompatybilne ze starszymi przeglądarkami.

Starsze przeglądarki jak sama nazwa wskazuje wypadają z obiegu. Poza tym jak już ktoś tak bardzo chce mieć wsteczną kompatybilność, to może użyć zamienników np. flash i z jego poziomu robić dokładnie to samo.
jasiolpn
Ja się zbytnio nie oglądam ze starszymi przeglądarkami, więc spoko, tylko jeszcze chciałbym się zapytać czy to będzie działać w IE jak tak to od której wersji?
!*!
Tu masz dokładne dane http://caniuse.com/#search=websockets
jasiolpn
Ok dzięki bardzo. Chyba można temat zamknąć. Chyba zrobię tak, że będzie sprawdzało przy okazji pobierania informacji o użytkowniku czy jest coś nowego i w razie jak jest to wtedy ma pobierać powiadomienia. Oczywiście IE robi swoje....
Dzięki wszystkim za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.