Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak nazywa się efekt, który widać na niektórych reklamach?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
roobik
Witam!
Na czopątku sorki za treść tematu, ale tak to już jest, jak czegoś się szuka, a nie wie się jak to cuś się nazywa. W coniektórych reklamach (np. w reklamach jednej z sieci komórkowych, którą należy skojarzyć z minusem wink.gif ) jest efekt obracania jakimś "przedmiotem" w ręce. W przypadku wspomnianej reklamy jest to cena, którą można obniżyć - końcówka jej jest taka, że nie można przytulić pluszanki jakiejś...
Chodzi mi tylko jak to się nazywa... smile.gif

Z góry dzięki za odp!!!
Pozdrawiam!

//edit
coś jakby "wizualizacja ręczna"...
athabus
To jest zagadka, czy chcesz poznać odpowiedź? Bo jak to drugie to może po prostu opisz o co Ci chodzi, bo ja reklam nie oglądam i nawet nie wiem o czym piszesz ;-) Może jakiś link z yt?
roobik
Pytam na serio - po prostu nie wiem czego mamszukać w necie (może jest to jakaś "specjalistyczna" nazwa).
Nie chciałem rzucać reklamy (by nie naruszyć Regulaminu). No ale ok (jak coś to sory - warn mi się należał...)

http://tv.wirtualnemedia.pl/film/plus-rekl...lizacjami-mumio
Lorum3
Zwykły efekt graficzny zrobiony przy pomocy programu graficznego i edytora wideo.
roobik
Zgoda. Szukałem podobnego czegoś na necie, ale jakoś nie bardzo wiem, gdzie/czego szukać (nie ukrywam - chcę spróbować w tym swoich sił). Może ktoś z Was wie/zna w jakim programie, co z czym? Za choinkę nie mogę nic znaleźć - a normalnie łeb dałbym sobie uciąć, że takie cuś jest... Podobne efekty można zobaczyć w niektórych reklamach parafarmaceutyków/suplementów.
mhw
Cytat(roobik @ 5.05.2012, 13:08:12 ) *
Może ktoś z Was wie/zna w jakim programie, co z czym?
Może Adobe AfterEffects?
roobik
Cytat(mhw)
Może Adobe AfterEffects?

No wydaje się, że tak smile.gif Właśnie rzucam okiem na kurs dla początkujących. Jakby ktoś szukał to:
http://www.youtube.com/watch?v=m4Tc1Zp6HvU (cz.1) - reszta wyskakuje sama

mhw Dzięki bardzo!

Daję oczywiście "Pomógł", ale może również ktoś dopisze cośdo tematu... Będę dźwięczny smile.gif

Pozdrawiam!

athabus
Myślę, że jest to po prostu zlepka dwóch filmów. To czego potrzebujesz zapewne to:
- film, z aktorem wykonującym dane ruchy "w powietrzu" (tak np. widziałem, że kręci się filmy, gdzie część ról wykonują aktorzy animowani, a część ludzie)
- animację wykonaną w jakimś programie - nie jestem grafikiem, więc nawet nie wiem czego się używa, ale pewnie Flash byłby tu na miejscu
- edytor do filmów, który pozwoli ci nałożyć na siebie film z tą animacją.

Pewnie w oprogramowaniu Adobe zrobisz to wszystko bez problemu - Adobe Premier + Flash.
W darmowym Kino pewnie też da się to zrobić - kiedyś nakładałem tak grafiki na filmy w tym programie, więc pewnie animację też się da.

Ogólnie jednak jest to czyste teoretyzowanie z mojej strony bo nigdy tego nie robiłem. Jeśli nie uda Ci się znaleźć odpowiedzi, to napisz do mnie pw - mam znajomego, który robi różne filmy reklamowe. Napiszę do niego to na pewno będzie wiedział co i jak.
roobik
Cytat(athabus)
To czego potrzebujesz zapewne to:
- film, z aktorem wykonującym dane ruchy "w powietrzu" (...)
- animację wykonaną w jakimś programie

Tak właśnie smile.gif Po prostu jest tak, że podczas gdy nakręcenie filmu z "aktorem wykonującym ruchy" to pikuś, to już połączenie tego filmu z animacją/wizualizacją jest (jak narazie) dla mnie kosmosem.

Cytat(athabus)
Jeśli nie uda Ci się znaleźć odpowiedzi, to napisz do mnie pw

OK. Dzięki BARDZO! Będę pamiętał smile.gif
prowseed
Cytat(athabus @ 5.05.2012, 13:30:17 ) *
- animację wykonaną w jakimś programie - nie jestem grafikiem, więc nawet nie wiem czego się używa, ale pewnie Flash byłby tu na miejscu

absolutnie nie na miejscu : ) Proste animacje można wykonywać bezpośrednio w Adobe After Effects, jak się ma kasę na plug-iny to i nawet te bardziej skomplikowane, ale przy trójwymiarowych scenach ze światłem i refleksami strasznie długo czeka się na rendering, bardzo przyjemnie za to można połączyć płaskie filmiki z Cinema4D (ja tak robie), czy 3d max'em (drogo wychodzi smile.gif ). Na aktorów można nakleić jakieś małe, jaskrawe kropki by się łatwiej track'owało, chociaż teraz już są takie plug-iny (nawet wbudowane w AE), że całkiem nieźle wyłapują na przykład dynamiczne krawędzie przy ruchach rąk.
Adobe Premiere to troche inna bajka i służy też do czegoś innego : )
Ja ze swojej strony polecam video copilot - http://www.videocopilot.net/ (kręcone z humorem co też jest dużym plusem) oraz ae.tutsplus - http://ae.tutsplus.com/
Bardzo wartościowy content, płatne treści nie są drogie a dużo przydatnych rzeczy można tam znaleźć (sam kupiłem sporo rzeczy z copilot'a oraz jeden film instruktażowy i jestem bardzo zadowolony, warte swojej ceny).

//EDIT
wiem, że technika cały czas idzie do przodu, a ja akurat w tym temacie na czasie nie jestem, bo dopiero się uczę, ale wiem, że kiedyś, to się robiło tak:
kamera miała ustaloną odległość i ścieżkę ruchu od nagrywanych aktorów kluczowych, miała również opisane w odniesieniu globalnym kąty obrotu i kąty widzenia (oraz kilka mniejszych szczególików jak focus lenght, odległość od ziemi), a później odtwarzało się scenę w programie do grafiki trójwymiarowej odtwarzając tą kamerę (i światło/ światła), dzięki czemu można było uzyskać doskonałe ujęcia (na przykład przy nanoszeniu drugiej osoby, czy dorabianiu komuś drugiej głowy). Teraz pewnie też tak się robi, ale ręki sobie uciąć nie dam, bo się po prostu w temat jeszcze nie zagłębiałem : )
!*!
Cytat(roobik @ 5.05.2012, 13:08:12 ) *
Zgoda. Szukałem podobnego czegoś na necie, ale jakoś nie bardzo wiem, gdzie/czego szukać (nie ukrywam - chcę spróbować w tym swoich sił). Może ktoś z Was wie/zna w jakim programie, co z czym? Za choinkę nie mogę nic znaleźć - a normalnie łeb dałbym sobie uciąć, że takie cuś jest... Podobne efekty można zobaczyć w niektórych reklamach parafarmaceutyków/suplementów.

Taki efekt nazywany jest hologramem. I dość prosto go utworzyć, pełno tutorialów np. do programu blender.
http://www.dobreprogramy.pl/Blender-2.62-s...nosc,30350.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.