blady101
7.05.2012, 11:35:41
Witam
Od jakiegoś czasu zastanawia mnie algorytm losowego dobierania graczy. Załóżmy, że mamy w bazie danych zalogowanych użytkowników i każdy z nich rozpoczął szukanie.
Teraz na początku każdego szukania:
1.User sprawdza czy nie został odnaleziony już przez kogoś, jeśli tak idź do punktu 3, jeśli nie idź do punktu 2.
2.Wyślij zapytanie do bazy danych które zwróci wszystkich użytkowników ze stanem wolny i wybierz jednego z nich ustawiając mu - drugim zapytaniem - stan na "zajęty". Jeśli nie znajdzie żadnego użytkownika powtórz ten punkt do skutku. Jeśli znajdzie, punkt 3.
3.Rozpocznij grę.
Teraz, to zadziała jeśli zapytania MySQL są wykonywane sekwencyjnie, niezależnie od tego czy są wykonywane dla różnych połączeń ze stroną. Moje pytanie jest takie, czy są wykonywane sekwencyjnie? Raczej wątpię. Myślę, że dla każdego połączenia jest osobny wątek, a wtedy możliwe są kolizje w wyszukiwaniu użytkowników.
Fifi209
7.05.2012, 12:32:34
Bo czegoś takiego nie robi się w PHP a np. piszesz serwer w C++ (przykład oczywiście) i z nim komunikujesz się za pomocą np. socketów.
blady101
7.05.2012, 12:38:42
Nie da się tego jakoś zakodzić bez osobnego serwera? Mam dostęp do jednego wirtualnego na stronkę i do tego muszę sie ograniczyć.
radziopoke
7.05.2012, 14:12:52
ja bym to zrobił tak:
1. Pobierasz bazę danych z użytkownikami, którzy mają status wolny
2. Losujesz jednego z użytkowników
3. Robisz update na tym użytkowniku na zajęty, ale z warunkiem czy jest wolny gdyż między wybraniem a updatem chwila może minąć

->wg mnie 2 zapytania update w 1 czasie na jednym elemencie nie mogą się wykonać więc na logikę, jeżeli zostanie wykonany jeden update drugi zostanie przyblokowany gdyż warunek się nie będzie zgadzał i w takim wypadku należy wrócić się do punktu 1
a dalej tak jak wolisz
blady101
11.05.2012, 12:37:58
Czy to o czym napisał radziopoke, ma szansę zadziałać? Tzn czy faktycznie dla jednego rekordu może być tylko jeden update wykonywany w tym samym czasie?
Algorytm mógłby wyglądać tak:
Najpierw znajdujemy wolnego użytkownika, na razie powiedzmy nielosowo:
mysql_query('SELECT id FROM users WHERE state="0" LIMIT 1');
A potem sprawdzając czy nadal jest wolny, zabieramy go dla siebie
$result = mysql_query('UPDATE INTO users SET state="1" WHERE (id=$znalezione_id OR id=$moje_id) AND state="0"');
jeżeli $result == false, to może oznaczać że albo ten użytkownik jest już zajęty, albo ktoś znalazł mnie i ja jestem zajęty. Odpowiednio to sprawdzam i albo szukam dalej kolejnego wolnego, albo jeśli to mnie znaleziono, przechodzę do rozmowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.