Na intranetowym portalu chcę opublikować formularz, który będzie zapisywał kilka informacji do bazy danych.
By sprawniej wszystko działało, chciałbym, by przeglądarka/skrypt rozpoznawał, który pracownik wypełnia formularz.
Wszyscy pracownicy logują się do Active Directory i mają tam konta.
Pytanie:
W jaki sposób pobrać informację o osobie wypełniającej formularz?
Gdzie dotarłem:
Od dłuższego czasu staram się przekopać informacje wokół AD i LDAP. Mam poprawnie ustawiony phpini, czyli mogę połączyć się z serwerem LDAP, wykonałem test połączenia:
$ds = ldap_connect("megatajneip") if ($ds) { $username = "domena\login"; $upasswd = "megatajnehaslo"; $ldapbind = ldap_bind($ds, $username, $upasswd); if ($ldapbind) else }
wszystko się udało, dostałem radosną informację, że jestem zalogowany, i... zorientowałem się, że chyba idę nie w tym kierunku co trzeba. Nie chcę odpytywać serwera o użytkowników, nie chcę aktualizować, usuwać rekordów, ja chcę tylko sprawdzić, kto siedzi aktualnie na stronie internetowej.
Możecie mnie kopnąć w poprawnym kierunku? Zasugerować coś?
Uzupełnienie:
Wiem, że na forum było, jednak większość tematów (jak np http://forum.php.pl/index.php?showtopic=74...t=#entry388119) to zaspane kotlety sprzed kilku lat - a nóż widelec pojawiło się coś nawego, co mi pomoże?