Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Require,include ,a obiekty DOM w js.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Niktoś
Witam.Właśnie zajrzałem do kodu źródłowego pewnej strony i była tam podwójna struktura html. Autor tej strony pewnie includował dokument php ze strukturą html w innej stronie. Czy poprawnie wykonał tą operację.Zauważyłem już kilkakrotnie ,że osoby nawet z tego forum robiły to w przedstawionych skryptach ,chyba nie mając pojęcia ,że wygenerowana struktura html będzie podwójna. Jaki to ma wpływ na proces przesyłania nagłówka/-ów z tej strony-Request HEAD. Jaki stosunek będzie miał js do objektów dom(dyrektywy document, html, body) w dokumencie takim będzie podwójny. Nie mówie już o pozycjonowaniu -podwójna sekcja head.

Nie wiem czy zastosowanie require/include jest w takim przypadku właściwe?
lobopol
Oczywiście, że jest to nieprawidłowe. Co do działania js, to z dużym prawdopodobieństwem jednak zadziała, w gruncie rzeczy zwisa mu czy jest jeden czy więcej znaczników body czy head, o ile oczywiście struktura jest domknięta (choć nie zawsze musi aby działało). Najprościej samemu zerknąć.
Niktoś
A co z takimi poleceniami js jak document.body , body.onload itp jak w każdym przypadku tagi są podwójne?czy w przypadku powielania struktury html to jeden document czy dwa?Jak z poleceniem document.getElementByTagName(html)-którą strukturę pobierze?
!*!
Cytat(Niktoś @ 22.05.2012, 20:27:17 ) *
A co z takimi poleceniami js jak document.body , body.onload itp jak w każdym przypadku tagi są podwójne?czy w przypadku powielania struktury html to jeden document czy dwa?Jak z poleceniem document.getElementByTagName(html)-którą strukturę pobierze?

A czy $('div') będzie odwołaniem tylko do jednego elementu czy wszystkich. Tak samo jest z jakimkolwiek znacznikiem znajdującym się w dokumencie.
Niktoś
Cytat
A czy $('div') będzie odwołaniem tylko do jednego elementu czy wszystkich. Tak samo jest z jakimkolwiek znacznikiem znajdującym się w dokumencie.

Tak, tylko że w jednym dokumencie powinna być jedna sekcja body ,czy jedna sekcja head.I w tym sęk ,że jak są dwie to co wtedy?Przecież pluginy nie są budowane pod jakieś hybrydy. Nie dowiedziałem się także co z takimi stronami dzieje się w przypadku requestu head.
Otrzymałem odpowiedź ,że taki sposób jest nieprawidłowy.Chyba,że ktoś sądzi inaczej.
Już kilka razy spotkałem się ,że ktoś includował dokument.php ze strukturą html i miałem wątpliwości czy osoba ta zrobiła prawidłowo i w ogóle czy to jest prawidłowe, czy nie-dlatego założyłem temat.
!*!
Szybciej byś to po prostu sprawdził wink.gif

Teoretycznie jest to nieprawidłowe, bo np. walidator się pluje, ALE to nie znaczy że powstanie jakaś kolizja, wszytko zależy od tego jak i co zostało zdublowane. JS obejmuje całość to co jest, więc tych znaczników i powielanego kodu mogą być nawet setki. Działanie jest bardzo proste...

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var zmienna = 'x';
  2. var zmienna = 'y';
  3. alert(zmienna);
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
Niktoś
Cytat
Szybciej byś to po prostu sprawdził

Raczej nie -VS2010 na to nie pozwoli smile.gif i chwała bogu, gdyż mam każdy stronę czyściutką od błędów html walidując W3C.
VS2010 kładzie silny nacisk na standaryzacje.Idzie fajnie nauczyć się w nim o poprawności html'a.
Właśnie przetestowałem i podkreślenie błędu i napis :html occurs to many times, tak samo z sekcją head.To tylko notice więc aplikacja się wykonała, ale mimo to wykazane zostały błędy.

@DOWN:napisałem przez W zamiast V(poprawiłem) -VS2010 to Visual Studio 2010
!*!
Cytat(Niktoś @ 22.05.2012, 21:58:35 ) *
Raczej nie -VS2010 na to nie pozwoli smile.gif i chwała bogu, gdyż mam każdy stronę czyściutką od błędów html walidując W3C.

Czyli nie potrafisz stworzyć niczego poza środowiskiem VS? Toć to mały plik html z 3 linijkami js.
Niktoś
Cytat
Czyli nie potrafisz stworzyć niczego poza środowiskiem VS?

Wcześniej nie potrafiłem ,każdy się uczy, a tutaj VS2010 fajnie do tego się nadaje .Każdy błąd html koloryzuje przez co człowiek jak go kilka razy popełni i poprawi to już wie jak nie należy robić, aby mieć poprawny html.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.