Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sąd polubowny - domeny
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
fr33d0m
Witam!

Nie wiem co robić i jak się rozpisać aby zrozumiale wytłumaczyć więc zacytuje moją dzisiejszą pocztę, która mnie zaskoczyła:
Cytat
Dotyczy nazw domen: nasza-biedronka.pl ; naszabiedronka.pl
Sygn. akt **/**/**

Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, iż w tutejszym Sądzie Polubownym ds. Domen Internetowych został złożony wniosek przedprocesowy
o wszczęcie postępowania w sprawie naruszenia praw OPTIMUM MARK Sp. z o.o. poprzez zawarcie umowy o utrzymywanie
nazw domen <nasza-biedronka.pl>; <naszabiedronka.pl>.
Wszczęcie postępowania wymaga podpisania przez strony Zapisów na Sąd Polubowny.

WW. Zapis został do Pana wysłany po raz kolejny listem poleconym, na adres ul. ***

Z poważaniem

Prezes Sądu Polubownego ds. Domen Internetowych
Ireneusz M.

Sąd Polubowny ds. Domen Internetowych
Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji ul. Koszykowa 54,
00-675 Warszawa IPC Business Center, lok.03 230 - III p.
REGON: 010220521, NIP: 526-12-89-338
Izba Gospodarcza - KRS: 0000130600
Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy

Dostałem tego meila na chwile przed wyjściem do pracy... cały dzień nerwowy bo chcą odebrać moje domeny, powołując się na nazwy towarowe. Czy ktoś obyty w temacie może coś na ten temat się wypowiedzieć?
Odesłałem meila z zapytaniem o jakie konkretnie naruszenie chodzi i informacją aby zaprzestali wysyłać listy polecone ze względu na tymczasowy pobyt za granicą, ale nie odpisali. Za wszelkie komentarze i pomoc z góry dziękuję.
prowseed
Ciekawa sprawa. Powiem tak: Twoja linia obrony to nazwa "nasza-biedronka" i w żadnym kontekście nie należy tego sprowadzać do samej "biedronki". Zawsze to jest nazwa "nasza-biedronka", forum dla pracowników i klientów wyimaginowanego ośrodka usługowo-hotelarskiego, który się nazywa właśnie "nasza-biedronka", albo jeszcze lepiej: "naszabiedronka" (neologizm bez znaczenia). To chyba Twoja jedyna szansa. Generalnie nastaw się, że domeny możesz stracić, co oczywiście nie oznacza, że stracisz. Słyszałem o kilku przypadkach podobnych i często z happy end'em.
fr33d0m
Bardzo ciekawa sprawa - szkoda, że ze mną w roli głównej. Jedyne co wiem, to tyle, że nie można posiadać takiej samej nazwy domeny co nazwa towarowa -... Czytałem, że Google kiedyś przegrało sprawę o domenę gmail.pl bo ktoś utworzył sobie z domeny gmail jakiś skrót po każdej literce gmail'a, a tu ewidentnie widać, że nazwy domen i nazwy towarowej drastycznie się różnią. Dla mnie w tym wypadku to jest czyste złodziejstwo, a nie prawo! Szukam konkretnej osoby z wiedzą aby mnie reprezentowała, jeśli ktoś siedzi w temacie to proszę o namiary jak i informacje jak zwiększyć szale na moją korzyść. Za każdy komentarz bardzo dziękuję.

edit: czy taka nagła zmiana przeznaczenia forum z tematyki "Biedronkowej" na tematykę np. hotelarską, aby na pewno nie wpłynie bardziej negatywnie niż pozytywnie w oczach sędziego?

edit2: najdziwniejsze jest to, że naruszam prawa firmy OPTIMUM MARK Sp. z o.o. - czyli to nie jest Jeronimo Martins(Biedronka) tylko coś innego, coś co w sieci nie istnieje. Przeszukałem też forum pod frazami owej firmy i również brak powiązania. Czy to nie dziwne?
Substr
Udaj się ze swoim problemem na http://www.webhostingtalk.pl/. Wydaje mi się, że otrzymasz tam dużo większą wiedzę, gdyż przebywają tam osoby posiadające firmy zajmujące się sprzedażą domen.
MrMag
odpisz, że hodujesz z rodziną biedronkę i jak ktoś chce Ci ją zabrać, niech zrobi sobie inną domenę smile.gif
trucksweb
wlascicielem skelpow biedronka jest "Jeronimo Martins Dystrybucja S.A. ", natomiast firma, ktora zglasza sie do Ciebie to OPTIMUM MARK SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - producent slodyczy i innych rzeczy- ma zarejestrowane kilka znakow patentowych, w tym "Biedronka"
polecam http://bazy.uprp.pl

co do samego problemu, ja bym sie nie przejmowal - jesli uzywasz calego ciagu "nasza-biedronka.pl" to nie masz powodow do obaw.
Rownie dobrze moga wyslac taki list do Jeronimo Martins zeby zmienili nazwy sklepow biggrin.gif

Idz do prawnika, napiszecie pismo, wyslesz poleconym i po sprawie.
!*!
Cytat
ma zarejestrowane kilka znakow patentowych, w tym "Biedronka"

Czyli "Bedronka" a nie "nasza-biedronka.pl". To tak jak z google, słowo jest powszechne i jak ktoś chce sobie utworzyć firmę "iGoogle" to ma do tego prawo.
Swoją drogą... Kto pozwolił na taką bzdurę na patent? Zawsze mi się wydawało że słowa powszechne są wykluczone z obiegu patentowego i przy składaniu wniosku trzeba solidnie udowodnić że jest się Twórcą tego, co chce się opatentować...

Cytat
Idz do prawnika, napiszecie pismo, wyslesz poleconym i po sprawie.

Też myślę że to rozwiąże sprawę.
O$iek
To chyba nie wiecie co odwala poczta kwia****, Wedel i jego ptasie mleczko i pewnie jeszcze coś by się znalazło wink.gif
fr33d0m
trucksweb - dziękuje za linka i olśnienie co to za paskudztwo. Założę temat również na webhostingtalk (obecnie czekam na aktywacje konta). Wyczytałem w internecie na kilku stronach, że stosowanie w nazwie domeny, zastrzeżonej nazwy towarowej może skutkować powodem do przejęcia uprawnień przez właściciela nazwy towarowej. Nawet na stronach NASK są podobnie sformułowane zapisy więc wygląda na to, że jednak nie jest tak kolorowo jakby się mogło wydawać. Pozostało mi jedynie zatrudnić dobrego adwokata, lub samodzielnie odpisać na pismo tym samym reprezentując sam siebie w sądzie polubownym - szczerze to nie wiem, które rozwiązanie jest lepsze bo mam dystans do prawników. Napiszę jeszcze meila z zapytaniem do NASKU jak wygląda sprawa w ich oczach. Dziękuje za odpowiedzi.
Niktoś
Dla mnie to śmieszne -"biedronka" to słowo standardowe oznaczające owada. Czy takie słowa w ogóle można opatentować?Chyba myślę ,że nie.Oczywiście można opatentować logotyp(znak towarowy) w którym może znajdować się biedronka ,ale samego słowa chyba nie, gdyż to jest słowo dość popularne ,powszechne i nieodłączne słowo języka polskiego, które nie należy do własności tejże firmy w rozumieniu prawa.
Jak ktoś stworzy stronę www.biedronki.pl o biedronkach -to złamie prawo?Myślę, że nie.
Poza tym chyba nie używasz ich znaku towarowego lub innych rzeczy związanych z siecią sklepów biedronka?
Jeśli tak to chyba możesz spać spokojnie, ale lepiej jeszcze się dowiedzieć u prawnika. To byłby normalnie chyba precedens ,gdyby mocą prawa zabraniać używania słów/wyrazów ,które od wieków należą do Polaków, ale w tym kraju wszystko jest możliwe.

Mi się wydaje ,że potrzebna jest im taka domena o tej konkretnej nazwie, więc próbują zastraszać sądem, abyś sam zrezygnował i zwolnił nazwę, albo Twoja strona lepiej się pozycjonuje, więc jakoś próbują się pozbyć "intruza".
Tak myślałem:

Cytat
Page rank:1
Title:Nasza-Biedronka.pl :: Strona Główna
Czas ładowania strony: 330.266ms
IP:212.85.108.151
Linki wychodzące:3
BL Alexa:14
Alexa Rank:2134387
Alexa Reach/Trend:2304655
Walidacja W3C:28 ErrorsPlatnosci f ON t.IdKlient=f.IdKl and t.IdKlient=f.numKlienta where t.NazwaTowaru=@0 and f.zaplata=@1 Group by t.NazwaTowaru

Page rank:5
Title:Biedronka to najlepszy sklep spożywczy. Niskie ceny - tanie zakupy. Największa sieć sklepów
Czas ładowania strony: 185.278ms
IP:94.23.94.89
Linki wychodzące:4
BL Alexa:500
Alexa Rank:29240
Alexa Reach/Trend:32674
Walidacja W3C:35 Errors

@Down sprawdzałem dla domeny nasza-biedronka.pl jak i biedronka.pl.
trucksweb
@Niktoś nie ta domene sprawdzales. przeczytaj moj pierwszy post.
Samego slowa pospolitego nie mozesz opatentowac -jedynie znak towarowy, slogan.
fr33d0m
Coż, jestem po rozmowie z kilkoma adwokatami oraz kancelarią prawną, która mnie oskarżyła na zlecenie swojego klienta. Póki co czekam na list z pismem do podpisania na sąd polubowny. Obecnie wszystko wydaje się, że jest grubo na moją korzyść. Jeśli sprawa trafi do sądu, to wszystko szczegółowo opiszę ku przestrodze i informacji innych.

A tak swoją drogą, według opinii prawników mogę dupę sobie podetrzeć pkt. 23 regulaminu NASK. Obecnie ich regulaminem zajmuje się UOKIK. aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.