adrianozo
31.05.2012, 17:55:55
Witam wszystkich,
Mam takie pytanie:
Jakich funkcji, Wy jako użytkownicy sklepu internetowego oraz/lub administratorzy takiego sklepu oczekiwalibyście od skryptu. Czekam na cenne uwagi.
greycoffey
31.05.2012, 19:24:58
Użytkownik: estetyczny wygląd, koszyk nagle-nie-znikajacy, prosty interfejs, łatwe kupowanie i róźne formy płatności (PayPal, przelwe zwykły, przez jakiegoś operatora (platnosci.pl etc), karta kredytowa).
adrianozo
31.05.2012, 20:01:39
Cytat(greycoffey @ 31.05.2012, 20:24:58 )

koszyk nagle-nie-znikajacy
Co masz na myśli?
athabus
31.05.2012, 21:20:05
Jako użytkownik, w zasadzie sprawa jest prosta. Sklep ma działać, być funkcjonalny - 90% to dobre zaprojektowanie designu. Trudno tu wymyślić coś nowego, czego nie ma w działających sklepach.
Jako administrator - tylko jednej rzeczy brakuje mi w "pudełkowych" rozwiązaniach. ELASTYCZNOŚCI. Niestety tego nie przeskoczysz - przy pewnej skali każdy sklep przechodzi na własne oprogramowanie bo tak jest taniej, lepiej i szybciej. Nikt nie powie Ci co powinieneś zaimpelmentować w sklepie, bo każdy ma inne potrzeby. Zajrzyj sobie np. na forum dyskusyjne sote i zobacz czego ludziom brakuje w tym projekcie- gwarantuje Ci, że się zdziwisz i na pewno wielu z wymienionych tam rzeczy nie uwzględniałeś w swoich planach. Ktoś będzie chciał zerową stawkę vatu bo ma część klientów z zagranicy, ktoś inny będzie potrzebował integrację z jakimś dziwnym serwisem, ktoś inny będzie potrzebował wysublimowanego systemu rabatowego - np. kup 2 produkty z kategorii x to otrzymasz 10% zniżki na produkt z kategorii y itp. Ogólnie nie jesteś w stanie przewidzieć nawet 20% potrzeb swoich klientów więc kluczem do sukcesu jest możliwość łatwego i taniego rozszerzania produktu pod konkretne potrzeby.
greycoffey
1.06.2012, 12:48:33
Koszyk nagle-nie-znikający - miałem tak, że na morele.net, gdzie kupowałem, koszyk bardzo często znikał sam z siebie - miałem 6 produktów, odświeżam, nie mam żadnego.
I jeszcze zapisywanie koszyków jeśli to ma być sklep z czymś, co warto kupować w zestawie.
Damiankossek
5.06.2012, 10:28:23
Chyba Magento spełnia większość warunków

Posiada wysublimowany system rabatowy, nieznikający oraz zapisujący się koszyk, możliwość ustawiania stawki VAT dla produktu lub sklepu oraz setki darmowych jak i płatnych rozszerzeń.
Nie wspominam o elastyczności której nie spotkałem jeszcze w żadnym sofcie php no ale kosztem wydajności
flyer00
5.06.2012, 12:22:28
Dobre funkcjonowanie sklepu internetowego to przede wszystkim design. Przecież oczywiste jest, że ludzie kupują oczami, zwłaszcza przez internet, kiedy to nie możemy dotknąć danego produktu. Warto także postarać się aby zdjęcia były dobrej jakości i z łatwością można było je przeglądać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.