Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zatrudnienie osoby nieletniej w kawiarence.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
o2w5n778
Cześć!
Chciałem się zatrudnić na wakacje w pewnej kawiarence. Oprócz napojów i ciast jest tam sprzedawany alkohol w posiaci piwa i drinków. Mam skończone 16 lat, czy jest to możliwe?
greycoffey
Z tego co wiem, nie. Ale nie jestem pewny.
Pilsener
Jak masz skończone 16 lat to możesz pracować na umowę o pracę, ale Kodeks Pracy nakłada na pracodawcę liczne obostrzenia i ograniczenia. Ponieważ nikt normalny na umowę o pracę raczej nie zatrudnia (oczywiście w takim wypadku) możesz bez problemu pracować na umowę zlecenie. Jest to umowa cywilno-prawna, nie podlega pod Kodeks Pracy i do jej podpisania wystarczy ograniczona zdolność do czynności prawnych (czyli ukończone 13 lat) oraz zgoda opiekuna prawnego (w tym wypadku rodziców).
o2w5n778
Przychodzi kontrola z urzędu pracy a za ladą nalewa piwo 16-latek z umową na zlecenie. Czy to aby na pewno może tak wyglądać? Nie chciał bym aby mój wujek stracił np. koncesję.
Daiquiri
o2w5n778, Twoje obawy są zrozumiałe, jednak w takim układzie proponuję się upewnić u kogoś, kto dysponuje aktualną wiedzą z tej konkretnej dziedziny. Przecież nie będziesz ryzykował problemów, bo "ktoś" Ci powiedział, że możesz lać piwo. Nie odnoszę się tutaj naturalnie do osób piszących w temacie smile.gif.

Zapytać możesz przecież np. w UP.
o2w5n778
Racja smile.gif
PS: Napisałem ten sam temat na forumprawne. Odpowiedzi nie doczekałem się po 15 godzinach, a tu? Forum o php i proszę
Wykrywacz
Ciekaw jestem czy na odwrót by to zadziało. W sensie czy na forum prawnym szybko dostał byś odpowiedź na pytanie programistyczne....
greycoffey
Nie, to po prostu my jesteśmy tacy świetni. Według mnie nie, niepełnoletnim nie sprzedaje się alkoholu, ale oni moga innym sprzedawać? Raczej nie.
o2w5n778
Ja bym tego sprzedawaniem nie nazwał, tylko zanoszeniem do stoliczka.

Przeleciałem masę stron z warunkami zatrudnienia osoby nieletniej. NIGDZIE nie było nic wspominane o alkoholu.
Pilsener
Podobny problem jest w USA - mając 18 lat możesz strzelać do Talibów ale wypić piwka Ci nie wolno thumbsdownsmileyanim.gif

Tutaj bym sie nie przejmował, nacisk kładziony jest na to, by nieletni nie mógł kupować a o sprzedawaniu nie ma mowy. Sprzedawanie alkoholu regulują odrębne przepisy, nie słyszałem o przepisie który nakazywałby, żeby przy sprzedaży alkoholu musiały pracować osoby pełnoletnie.

Cytat
Przychodzi kontrola z urzędu pracy a za ladą nalewa piwo 16-latek z umową na zlecenie. Czy to aby na pewno może tak wyglądać?
- UP nie ma nic do pracujących na umowy cywilno-prawne bo to nie ich jurysdykcja, jedyny wyjątek to sytuacja, kiedy pracownik domaga się ustanowienia stosunku pracy bo są ku temu przesłanki (typu zadania wykonywane pod kierownictwem w miejcu i czasie wyznaczonym itp. itd. etc.) albo pracujesz na czarno i nie masz żadnej umowy, obiecano Ci umowę o pracę i takie tam - jeśli zarówno pracownik, jak i pracodawca nie kwestionują umowy-zlecenia i co więcej, wykonywane czynności są ściśle określone (typu "roboty rozbiórkowe wraz z usunięciem gruzu") żaden UP się nie przyczepi.
Mephistofeles
Mając 15 lat możesz uprawiać seks, ale oglądać możesz dopiero od 18 wink.gif.
peter13135
Pracuje w "barze szybkiej obsługi" i wiem, że wcześniej pracowały w tym barze osoby nieletnie i problemów nie było.
Wizyty są skadane najczęściej przez US, czasami jakieś urzedasy przychodzą sprawdzić czy mamy zezwolenie (koncesję ? ) na sprzedaż alkoholu. Nic mi na ten temat nie wiadomo, by był ktokolwiek z UP.
Inaczej mówiąc u nas jest tak, że trzeba pilnować, żeby wydawać wszystkie paragony, żeby było w miarę czysto bo może sanepid przyjdzie (mi się taka wizyta nie zdarzyła), a to czy personel ma 18 lat czy nie, czy pracuje na czarno czy biało... to mniej ważne.

Edit://
Piszę jedynie jak to jest w moim przypadku w praktyce. O tym co prawo sądzi na ten temat nie mam pojęcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.